Productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in august cu 5,9% fata de aceeasi luna din 2008, pe fondul restrangerii activitatii din sectoarele extractiv si de prelucrare, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, in a doua luna din trimestrul al treilea, productia industriala a scazut pentru a unsprezecea luna la rand, insa declinul s-a temperat, dupa varful de scadere inregistrat in decembrie 2008.

Fata de lunile corespunzatoare din 2007, productia industriala s-a redus cu 3% in octombrie 2008, cu 11,5% in noiembrie si cu 18% in decembrie, pentru ca apoi contractia activitatii sa se stabilizeze in jurul a 12% in primele trei luni ale acestui an. In aprilie, productia industriala s-a diminuat cu 9,5% fata de aceeasi luna din 2008, in mai cu 9,8%, in iunie cu 8,9%, iar in iulie cu 6,9%. Septembrie 2008 a fost ultima luna de crestere, avansul productiei industriale fiind in acea luna de 3,8% fata de septembrie 2007.

In august 2009, productia din industria extractiva s-a redus cu 17,2% fata de luna similara a anului trecut, iar cea din industria prelucratoare a scazut cu 7,5%. In schimb, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 14,8%.

Pe marile grupe industriale, productia din industria bunurilor de uz curent s-a micsorat cu 9,1%, din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 8,8%, a bunurilor intermediare, cu 6,8% si din industria bunurilor de capital, cu 2,8%. In schimb, industria energetica a crescut cu 6,5%.

In serie bruta, declinul productiei industriale din august a fost mai mic, de 5,3%, fata de nivelul din luna similara a anului trecut.

Fata de luna iulie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a redus in august cu 0,3%, ca urmare a scaderii cu 0,5% din industria prelucratoare, care nu a fost compensata decat partial de cresterile de 3,3% din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si de 0,6% din industria extractiva.

Pe grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria energetica (+2,7%) si in industria bunurilor intermediare (+1%), in timp ce industria bunurilor de folosinta indelungata a ramas la acelasi nivel. In schimb, industria bunurilor de capital a scazut cu 3,8%, iar cea a bunurilor de uz curent, cu 0,3%.

Pe de alta parte, in serie bruta, productia industriala a scazut in august cu 15,8% fata de luna anterioara.

In primele opt luni, productia industriala ajustata a scazut cu 9,2% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, ca urmare a scaderilor importante din industria prelucratoare, de 11,4%, si industria extractiva, cu 10,2%. Pe de alta parte, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionata a crescut cu 3%.

Pe marile grupe industriale toate categoriile de bunuri au inregistrat scaderi, cele mai importante fiind in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 16,6%, si industria bunurilor intermediare, de 14,7%. Industria bunurilor de uz curent s-a redus cu 8,4%, productia de bunuri de capital, cu 6,8%, si industria energetica, cu 1,6%, in termeni ajustati.

In serie bruta, declinul la opt luni a fost de 9,1%.Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri