Valoarea proiectelor contractate in judetele din Regiunea de Nord-Est prin Programul Operational Regional (POR) 2007 - 2013 a crescut de aproape sase ori in 2009, potrivit informatiilor furnizate de Agentia Regionala de Dezvoltare Nord-Est (ARDNE).
Potrivit ARDNE, in perioada ianuarie - octombrie 2009, au fost semnate contracte in valoare de 146,3 milioane de euro, in timp ce in 2008 valoarea contractelor incheiate a fost de 25,1 de milioane de euro. Pana in prezent, au fost semnate 100 de contracte, ce insumeaza 171,4 milioane euro.

"Suntem de departe pe primul loc intre regiunile din tara, cu cel putin 30-40% mai mult decat cea de-a doua regiune, care este Centru. Important este ca autoritatea de management sa mareasca atat ritmul de raspuns si de contractare, cat si cel de plati, pentru ca lucrurile sa se desfasoare normal", a declarat pentru directorul ARDNE, Constantin Apostol, citat de NewsIn.

Lider pe regiune in ceea ce priveste valoarea totala a finantarii primite este judetul Iasi, cu 62,7 milioane de euro, fiind semnate 21 de proiecte. Peste jumatate din aceasta suma este pentru reabilitarea a trei drumuri intrajudetene care leaga comunele iesene de judetele limitrofe.

Locul al doilea este ocupat de judetul Suceava, cu 29 de proiecte, in valoare de 28,8 milioane de euro. Podiumul din Regiunea de Nord-Est este completat de judetul Vaslui, care, desi are doar sapte contracte semnate, beneficiaza de o finantare totala de 23 milioane de euro.

Judetele Botosani si Bacau au cate opt si, respectiv, 15 contracte semnate, cu o valoare de 22,4 milioane de euro si, respectiv, 17,5 milioane de euro. Ultimul loc in regiune ca finantare obtinuta pana in prezent apartine judetului Neamt, care, cu 20 de proiecte, a primit fonduri in valoare de 16,8 milioane euro.

Potrivit Gabrielei Bobeanu, din cadrul Directiei Comunicare si Promovare Regionala, la ARDNE au fost depuse pentru finantare in cadrul POR 480 de proiecte, in valoare totala de 898,62 milioane de euro, cu aproape 80% mai mult decat finantarea pusa la dispozitie pana in prezent, respectiv de 500 milioane de euro, in cadrul a cinci axe prioritare. In total, pana in 2013, celor sase judete din Regiunea de Nord-Est le-au fost alocate 724 milioane de euro pe sase axe prioritare tematice si 14 domenii de interventie.

Concurenta cea mai mare intre judete este pe domeniul 3.4, privind reabilitarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua, unde a fost depasita valoarea fondurilor disponibile cu 212%, in conditiile in care au fost depuse 105 proiecte, care insumeaza 142 milioane de euro, alocarea financiara fiind de aproape 46 milioane de euro.

Judetele din regiune concureaza puternic si pe axa 2, pe domeniul de interventie privind reabilitarea infrastructurii rutiere, unde a fost depasita alocarea financiara cu 174,11%. Astfel, au fost depuse 60 de proiecte, in valoare de 384,34 milioane de euro, fiind disponibile doar 140,23 milioane de euro, fonduri care au fost deja aproape epuizate.

O concurenta mare este si in mediul privat, unde, pe axa 4, pe domeniul de interventie privind dezvoltarea microintreprinderilor, a fost depasita alocarea financiara cu peste 100%. Potrivit ARDNE, au fost depuse 142 de proiecte, in valoare de 12,97 milioane euro, in timp ce doar 6,44 milioane de euro sunt disponibile.

Interes din partea autoritatilor a starnit si axa 5, privind dezvoltarea turismului, unde au fost depuse 58 de proiecte, cu o valoare de peste 143 milioane de euro, in conditiile in care alocarea financiara este de aproape 76 milioane de euro.

La nivelul ARDNE exista, insa, si domenii de interventie unde inca nu a fost acoperita alocarea financiara. Astfel, in cadrul domeniului privind dezvoltarea sustinuta a structurilor de sprijin pentru afaceri de importanta regionala si locala, axa 4, sunt depuse doar opt proiecte, in valoare de 28 de milioane de euro, in timp ce fondurile disponibile sunt de aproape 44 de milioane de euro.

Pe axa 3, la domeniul pentru imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta, au fost inaintate doua proiecte cu o valoare totala cu un milion de euro mai mica decat fondurile disponibile, care sunt de aproape 16 milioane euro.

Programul Operational Regional este finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEADR). Bugetul total alocat prin POR 2007 - 2013, pentru toate cele opt regiuni din Romania, este de aproximativ 4,4 miliarde de euro, finantarea Uniunii Europene fiind de aproape 84%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri