Activitatea economica din Romania va atinge nivelul cel mai de jos in ultimul trimestru din acest an, in conditiile in care ultimele statistici arata ca in trimestrul al treilea scaderea va continua, dar intr-un ritm mai temperat, potrivit analistilor Raiffeisen.
"Ne asteptam ca activitatea economica sa atinga punctul cel mai de jos in trimestrul IV din 2009. Totusi, revenirea din 2010 va fi moderata, rata de crestere ramanand semnificativ sub potentialul economiei", se spune in cel mai recent raport publicat de Raiffeisen.

Analistii Raiffesen mentioneaza ca ultimele statistici publicate releva semnale bune pentru activitatea din industrie: productia a crescut in iulie cu 0,2% fata de luna precedenta si a scazut cu 0,3% in august, insa datele pentru aceasta ultima luna au fost influentate semnificativ de inchiderea uzinei Dacia pentru revizia anuala.

Pentru al patrulea trimestru, economistii grupului se asteapta la o crestere de circa 0,8% a productiei indistriale fata de trimestrul anterior.

In sectorul de retail, situatia s-a stabilizat, insa activitatea din constructii continua sa se inrautateasca abrupt, considera Raiffeisen, care estimeaza ca, "cel mai probabil, constructiile vor fi ultimul sector care isi va reveni din criza actuala".

"Indicatorii disponibili sugereaza ca produsul intern brut (PIB) s-a contractat cel mai probabil si in trimestrul III din 2009 in termeni reali. Totusi, credem ca ritmul scaderii s-a moderat fata de trimestrul al doilea, cand declinul a fost de 1,1% (fata de trimestrul anterior)", se arata in raport.

Cele mai recente proiectii economice pentru Romania

- FMI mizeaza pe faptul ca economia Romaniei revine pe plus in 2010;

- Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca Romania va iesi din recesiune in trimestrul II din 2010;

- Capital Economics vede recesiune si in 2010; analistii institutiei spun ca optimismul privind revenirea Romaniei este "prematur";

- guvernatorul Mugur Isarescu estimeaza ca economia se pune pe picioare in T4;

- economistii grupului ING se asteapta la o recesiune in "U" in cazul Romaniei;

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri