Romania si Bulgaria vor sa dezvolte impreuna doua hidrocentrale electrice, cu fonduri europene, urmatorul pas in acest sens fiind semnarea unui Memorandum peste aproximativ o luna, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban.
"Discutiile cu oficialii din Bulgaria de zilele trecute s-au purtat pe transport energie electrica, pe gaze naturale si pe hidro. Ei doresc sa construim impreuna doua hidrocentrale electrice, cu fonduri europene. Specialistii din ambele tari se vor intalni sa faca un Memorandum in acest sens, cu care sa mearga la Uniunea Europeana. De asemenea, am mai vorbit si despre realizarea unei piete regionale si sincronizarea cu sistemul bulgar", a precizat Tudor Serban, citat de NewsIn.

De asemenea, nu este exclus ca aceste doua hidrocentrale sa fie pe Dunare.

Oficialul din ME a adaugat faptul ca cele doua tari au convenit ca linia de interconexiune Isaccea-Varna, de 750kV sa fie folosita la 400kV. Pentru acest lucru, Bulgaria va trebui sa isi finalizeze la Varna o statie de 400kV, adaptata liniei de interconexiune, in timp ce Romania are deja statia-omolog de 400kV de la Isaccea.

"Am mai realizat si planificarea schimburilor la granita. Potrivit UE, alocarea capacitatilor de schimb cu tarile vecine trebuie facuta coordonat, dintr-un singur loc, anual, lunar, zilnic si intra-day", a mai spus Tudor Serban.

Acesta a mentionat faptul ca cele doua tari au discutat si despre conducta Giugiu-Ruse, viitoarea conducta de interconectare cu Bulgaria.

"Intr-o luna, vor fi semnate toate Memorandumurile de colaborare cu Bulgaria, unul pe hidro si altul pentru celelalte proiecte", a adaugat oficialul ME.

Totodata, Romania si Bulgaria au ajuns recent la un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale. Conducta Giurgiu-Ruse ar putea avea o lungime de 20 de km.

O delegatie formata din reprezentanti ai Transgaz, Transelectrica si Hidroelectrica si condusa de oficiali ai Ministerului Economiei au discutat zilele acestea in Bulgaria despre proiecte de colaborare.

De asemenea, ministrul economiei, Adriean Videanu, s-a intalnit in urma cu o saptamana cu Traicho Traikov, ministrul economiei, energiei si turismului din Bulgaria, aflat la Bucuresti cu prilejul participarii la lucrarile Forumului Economic si Energetic Marea Neagra.

Cei doi ministri au analizat proiectele bilaterale in domeniul energetic - transportul de energie electrica, proiectele de investitii pe Dunare, colaborarea in domeniul gazelor naturale, dezvoltarea pietei regionale de energie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri