In luna septembrie preturile au urcat, in total, cu 0,39% fata de luna anterioara, dupa ce de la inceputul acestui an rata luna a inflatiei a fost in scadere. Desi marfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,16%, in septembrie, marfurile nealimentare si serviciile s-au scumpit cu 0,79%, respectiv 0,51% in ultima luna.

Tutunul si tigarile s-au scumpit cel mai mult in luna septembrie, pretul acestora urcand cu 5,78% comparativ cu luna august, pe fondul cresterii accizelor la tutun.

Excluzand cresterea preturilor la bauturile alcoolice si la tutun, nivelul in rata lunare a inflatiei scade pana la 0,05%, de la 0,39%.

In general, in septembrie, alimentele s-au scumpit nesemnificativ ori s-au ieftinit, cu exceptia oualor, a legumelor si conservelor de legume si a citricelor, potrivit INS. Citricele si alte fructe meridionale s-au scumpit cu 1,49%. In schimb, cel mai tare s-au ieftinit cartofii, cu 9,63%, urmati de fructele proaspete, cu 5,01%.

Pe partea de marfuri nealimentare, in afara combustibililor, alte produse care s-au scumpit peste media acestei grupe sunt cartile, ziarele si revistele, cu 0,86%. Preturile la energie electrica, termica si la gaze au stagnat fata de luna anterioara, potrivit Statisticii. Combustibilii s-au ieftinit usor, cu 0,37%.

La servicii, chiriile au stagnat in septembrie. Transportul aerian s-a scumpit cu 0,54%, iar abonamentul la telefon a fost cu 0,47% mai scump.
Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul octombrie 2008 - septembrie 2009 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a coborat in septembrie la 6,2%, de la 6,4% in august, iar inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a coborat tot la 6,2%, de la 6,4%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, recent, in cadrul audierilor pentru Consiliul de Administratie al BNR, ca rata inflatiei s-a plasat, in septembrie, "semnificativ sub 5%".

"Potrivit datelor preliminare pe care le avem referitor la inflatia in luna septembrie, indicele preturilor de consum s-a situat sub nivelul de anul trecut. In consecinta, rata inflatiei in septembrie va fi semnificativ sub 5%. Ne asteptam ca acest lucru sa se intample si in octombrie, cu o scadere chiar mai pronuntata si sa ne apropiem astfel de tinta pentru sfarsitul anului. Pe final de 2009, inflatia va fi in jur de 4%", a afirmat Isarescu, in cadrul audierilor de marti din Parlament pentru constituirea noului Consiliu de Administratie al BNR.

Intervalul tintit de BNR pentru inflatia la finalul lui 2009 este de 3,5% plus sau minus un punct procentual, iar prognoza din ultimul raport asupra inflatiei este de 4,3% pentru luna decembrie a acestui an.

Top 5 cresteri de preturi in septembrie