Premierul Emil Boc a declarat, in Parlament, ca in proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2010 este prevazuta mentinerea valorii TVA la 19%.
"Actuala constructie a bugetului pe anul 2010 porneste tot de la o taxa pe valoarea adaugata de 19%", a spus Boc in discursul sustinut in Parlament la dezbaterea motiunii de cenzura, potrivit NewsIn.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat la finele saptamanii trecute ca nu exclude o eventuala crestere a taxelor in viitor, inclusiv a TVA, pentru ca Romania sa se poata incadra in tintele de deficit bugetar convenite cu organismele internationale. "Nu exclud majorarea TVA. Pentru viitor trebuie sa discutam despre reformarea veniturilor, cota unica, impozitul pe profit si impozitul pe profit, si de necesitatea ca dezvoltarea economiei acestei tari sa se faca pe baza veniturilor din economie, cu incadrarea in deficite. Daca va trebui sa o aplicam (cresterea TVA, n.r.), vom vorbi cu expertii", a declarat Pogea, intrebat fiind daca Guvernul analizeaza posibilitatea cresterii taxei pe valoarea adaugata (TVA).

Ministrul a amintit ca Romania are are una dintre cele mai mici ponderi a veniturilor in produsul intern brut, de 31-32%, cu circa 7% sub media Uniunii Europene.

Cu cateva zile inainte, Pogea declara ca Executivul poate avea in vedere "o reforma a veniturilor", sugerand ca in acest caz TVA ar putea fi majorata, iar nivelul cotei unice va fi mentinut.

"Putem avea in vedere inclusiv o reforma a veniturilor, pentru ca face parte din pachetul de reforma. Romania astazi are cel mai scazut nivel al veniturilor publice din PIB, aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru, care ajung in jur de 40%. Va trebui sa facem aceasta consolidare fiscala, iar daca va trebui sa luam una dintre masuri, vom pastra in continuare cota unica (...) si, daca este posibil ca (la n.r.) una dintre taxe, in special TVA, sa ne rezulte ca avem un deficit, o vom prezenta public", a declarat Pogea, intrebat daca are in vedere majorarea TVA. Intrebat daca in constructia bugetara pe anul 2010 ar putea fi introdus un nivel majorat al TVA, ministrul a spus ca ramane de vazut daca nivelul deficitului bugetar stabilit poate fi sustinut de actualele venituri bugetare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri