"Nici Uniunea Europeana, nici FMI nu au vreaun interes sa provoace un soc violent balantei de plati a tarii", a afirmat Simon Quijano-Evans, care conduce cercetarea economica a Crédit Agricole Cheuvreux la Viena, citat de publicatia Les Echos.

Analistul se indoieste de posibilitatea unui scenariu foarte pesimist.

"De altfel, toata strategia acestora (FMI si UE n.r.), de la inceputul crizei, a fost sa evite cu orice pret o propagare a panicii in regiune, chiar daca aceasta inseamna sa dea dovada de o mare toleranta in privinta deficitelor", a explicat Quijano-Evans, conform NewsIn.

Potrivit analistului, scenariul cel mai probabil este cel in care Fondul Monetar International si Bruxelles-ul vor da dovada inca o data de o mare flexibilitate in aplicarea acordului cu Romania.

De altfel, in mod fundamental, o tendinta de neincredere durabila in Romania ar fi suprinzatoare. "Putin cate putin, pietele se obisnuiesc cu zgomotul politic din regiune", subliniaza Simon Quijano-Evans.

El subliniaza, de altfel, ca situatia Romaniei nu este chiar atat de rea, amintind ca datoria publica este cea mai scazuta din regiune, de doar 14% din PIB, deficitul balantei de plati s-a redus considerabil, iar Banca Nationala a Romaniei dispune de rezerve suficiente pentru a apara leul, in caz de nevoie.

"Pe scurt: instabilitate, insa probabil ca nu prabusire", conchide Les Echos.