Un scenariu foarte pesimist care ar presupune o ruptura a acordului dintre Romania si FMI este putin probabil, in conditiile in care FMI si UE nu au interesul sa loveasca balanta de plati a tarii si vor sa evite "o propagare a panicii in regiune", estimeaza un analist al Crédit Agricole Cheuvreux.
"Nici Uniunea Europeana, nici FMI nu au vreaun interes sa provoace un soc violent balantei de plati a tarii", a afirmat Simon Quijano-Evans, care conduce cercetarea economica a Crédit Agricole Cheuvreux la Viena, citat de publicatia Les Echos.

Analistul se indoieste de posibilitatea unui scenariu foarte pesimist.

"De altfel, toata strategia acestora (FMI si UE n.r.), de la inceputul crizei, a fost sa evite cu orice pret o propagare a panicii in regiune, chiar daca aceasta inseamna sa dea dovada de o mare toleranta in privinta deficitelor", a explicat Quijano-Evans, conform NewsIn.

Potrivit analistului, scenariul cel mai probabil este cel in care Fondul Monetar International si Bruxelles-ul vor da dovada inca o data de o mare flexibilitate in aplicarea acordului cu Romania.

De altfel, in mod fundamental, o tendinta de neincredere durabila in Romania ar fi suprinzatoare. "Putin cate putin, pietele se obisnuiesc cu zgomotul politic din regiune", subliniaza Simon Quijano-Evans.

El subliniaza, de altfel, ca situatia Romaniei nu este chiar atat de rea, amintind ca datoria publica este cea mai scazuta din regiune, de doar 14% din PIB, deficitul balantei de plati s-a redus considerabil, iar Banca Nationala a Romaniei dispune de rezerve suficiente pentru a apara leul, in caz de nevoie.

"Pe scurt: instabilitate, insa probabil ca nu prabusire", conchide Les Echos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri