In urmatorii patru ani, Romania va putea imprumuta anual un miliard de dolari de la Banca Mondiala (BM), potrivit Parteneriatului Strategic de Tara, finalizat recent.

Cea mai mare parte a sprijinului pe care Romania il va primi de la BM va fi directionata spre energie si transporturi, programe sociale, administratie publica, fiecare cu cate 16,5% din totalul imprumuturilor. Serviciile municipale si imbunatatirea mediului de afaceri vor beneficia de 14% fiecare. Dezvoltarea rurala si de mediu vor primi 9,5% din total, in timp ce agriculturii ii vor fi destinate 5% din imprumuturi, spune Claudiu Doltu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice. Unul dintre proiectele care urmeaza sa primeasca finantare anul viitor se refera la dezvoltarea fermelor de tip familial si acordarea de servicii de consultanta pentru fermele mici. Cei mai putini bani sunt destinati proiectelor IT si comunicatiilor, respectiv 3%. O pondere de pana la 30% din valoarea proiectelor urmeaza sa fie asigurata de statul roman, restul provenind de la BM.

Reforma administrarii veniturilor, la anul

Cu banii imprumutati de la institutia financiara inter-nationala, Romania vrea sa imbunatateasca sistemul de colectare si administrare a resurselor financiare, proiect propus pentru anul 2006. "Scopul de a imbunatati baza de venituri bugetare cu patru puncte procentuale pe an este absolut realizabil in urmatorii ani", a declarat Anand Seth, directorul BM pentru Europa Centrala si de Sud. Informatizarea sistemului judiciar astfel incat sa se reduca perioada de solutionare a dosarelor este un alt obiectiv care va fi finantat, anul viitor. De asemenea, proiectul mai prevede reabilitarea cladirilor in care instantele isi desfasoara activitatea, dar si construirea de noi sedii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Setari Cookie-uri