Prizoniera a certurilor politice care ii afecteaza imaginea, impovarata de recesiunea economica, Romania ramane totusi pana la urma o tara atractiva pentru investitorii europeni, au declarat analisti consultati de AFP.
"Nu cred sa se inregistreze o scadere a interesului pentru Romania. Firmele poate isi amana un pic planurile pe care le au, dar aceasta are mai degraba legatura cu criza economica globala decat cu situatia politica", a declarat pentru Hans Smaling, consilier economic si comercial al Ambasadei Olandei la Bucuresti. Opinia este impartasita de specialisti francezi, germani si austrieci, adauga AFP. Olandezii sunt foarte activi in Romania, fiind implicati in 3.500 de intreprinderi si avand investitii de 3,78 de miliarde de euro in 2008, explica agentia franceza de stiri.

Destramarea, la inceputul lunii octombrie, a coalitiei aflate la putere, urmata de caderea guvernului de centru-dreapta in aceasta saptamana si de un razboi deschis intre presedintele Traian Basescu si opozitie pe tema alegerii premierului, nu a surprins grupurile deja prezente in Romania, in conditiile in care aceste evolutii intervin cu mai putin de o luna si jumatate inainte de alegerile prezidentiale, precizeaza AFP, citata de NewsIn.

"Oamenii care vor sa investeasca in Romania se inscriu intr-o perspectiva pe termen lung. Tara este ultima intrata in Uniunea Europeana si investitorii stiu ca toate tarile au beneficiat progresiv de aceasta integrare", a subliniat o sursa economica franceza care a solicitat pastrarea anonimatului. "Criza politica nu schimba, in realitate, datele", a adaugat sursa.

Cifra de afaceri a numai patru companii cu capital francez (Renault-Dacia, BRD-Groupe Société Générale, Orange si Distrigazsud-GDF) depaseste un miliard de euro, potrivit unui studiu al Ubifrance publicat in 2008.

Sigur, investitiile internationale directe au inregistrat o scadere cu 53% in primele luni ale anului 2009 in raport cu aceeasi perioada din 2008, potrivit statisticilor oficiale publicate in aceasta saptamana, noteaza AFP. Potrivit datelor pentru primul semestru, Romania sta totusi mai bine (-42%) fata de Polonia (-86%) sau Bulgaria (-52%), a declarat pentru AFP Agentia Romana pentru Investitii Straine.

"Scaderea investitiilor internationale si a volumului de schimburi comerciale este legata cu precadere de situatia (economica) internationala", considera Rudolf Lukavsky, consilier comercial la Ambasada Austriei, tara care este cel mai mare partener economic al Bucurestiului, avand aici banci mari - Raiffeisen, BCR (Erste Bank) - si companii petroliere precum OMV. "Toata lumea se asteapta la o ameliorare in 2010. Investitorii care vin aici nu fac calcule pe termen scurt", adauga Lukavsky.

"Bineinteles, investitorii germani doresc un guvern stabil", spune Annika Pattberg, directoarea agentiei de comert si investitii germane in Romania (GTI). "Exista astazi o oarecare ingrijorare, pentru ca oamenii cred ca tulburarile politice actuale pot sa aiba consecinte asupra respectarii acordului cu Fondul Monetar International", spune si Hans Smaling, reamintind ca "stabilitatea politica este un factor benefic pentru investitii".

Capacitatea Bucurestiului de a-si respecta angajamentele pentru a beneficia de noi transe din imprumutul de 20 de miliarde de euro de la FMI si UE va fi un veritabil test, scrie AFP. Companiile europene doresc, de asemenea, o functionare "mai eficienta si mai transparenta" a sistemului judiciar si a administratiei romane. Insa sectoarele "infrastructurilor rutiere, al agriculturii si energiei regenerabile" continua sa fie atractive pentru societatile europene, subliniaza analistii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri