Romania si Bulgaria vor incerca sa faca lobby printre statele membre UE pentru a aproba extinderea cu cateva luni a datei-limita pana la care cele doua tari trebuie sa absoarba fondurile acordate pentru aderarea la spatiul Schengen, informeaza postul national de radio al Bulgariei.
Ministrul bulgar de interne a facut o declaratie in acest sens la postul national de radio, precizand ca Sofia a absorbit numai 33% din fonduri pana in prezent, iar Romania intampina o problema similara.

"Aderarea la Schengen este o politica prioritara a guvernului bulgar. Absorbtia fondurilor relevante alocate de Comisia Europeana a inceput abia in aprilie 2007. Ministerul de Interne ar urma sa absoarba 143 de milioane de euro pentru implementarea conditiilor referitoare la granita externa. Regret sa spun ca numai 33% din fondurile pe care le avem la dispozitie au fost absorbite. Romania are probleme identice", a declarat ministrul bulgar de interne Tvetan Tvetanov intr-un interviu la Radio Bulgaria, potrivit NewsIn.

Bulgaria si Romania vor incerca sa faca lobby printre statele membre UE pentru a fi in favoarea unei extinderi cu cateva luni a datei pana la care fiecare tara trebuie sa absoarba toate fondurile acordate, afirma postul national de radio al Bulgariei intr-un rezumat al interviului postat pe site-ul sau de limba engleza.

Granitele bulgare par sa fie sarcina cea mai dificila, a recunoscut ministrul Tvetan Tvetanov. "(...) eu si omologul roman am cazut de acord sa cooperam in chestiunile care tin de granite. Trebuie sa lucram comprehensiv; aderarea la Schengen va urma inspectiilor de evaluare a indeplinirii criteriilor", a completat ministrul bulgar.

"Bulgaria are ambitia de a incheia pregatirile pentru aderarea la spatiul Schengen in 2011, impreuna cu Romania. Pentru a atinge acest obiectiv, tara noastra trebuie sa indeplineasca anumite criterii care vor asigura apararea efectiva a granitei externe a UE", a explicat ministrul, adaugand ca Bulgaria a lucrat intens pentru construirea celui mai modern centru de eliberare de vize.

Pregatirea pentru aderarea la spatiul Schengen este precedata de inspectii numeroase in domenii variate - cooperare politieneasca, granite terestre, aeriene si maritime, protectia datelor personale, eliberarea de vize si sistemul de informatii Schengen.

Ministrul bulgar a spus ca o inspectie europeana privind granita maritima a avut loc in urma cu opt saptamani, iar autoritatile de la Sofia asteapta in prezent raportul de evaluare. In prezent este in desfasurare o misiune de inspectare a granitei aeriene. Sunt verificate aeroporturile, fiabilitatea lor si securitatea. Bulgaria vrea sa se alature Sistemului de Informatii Schengen si a demarat deja procedurile pentru a initia legarea la sistemul de informatii in conformitate cu criteriile UE, a precizat Tvetanov.

Conform Deciziei Comisiei Europene C(2007) 1417, Facilitatea Schengen reprezinta un instrument temporar pentru sprijinirea Bulgariei si a Romaniei in vederea finantarii actiunilor la noile frontiere externe ale Uniunii, pentru punerea in aplicare a acquis-ului Schengen si controlul frontierelor. Pentru actiunile propuse a se finanta prin Facilitatea Schengen contractele trebuie semnate pana la data de 31 decembrie 2009, iar executia acestor contracte trebuie finalizata pana la data de 31 decembrie 2010.

Ministerul Internelor si Reformei Administrative a fost desemnat in Romania ca Autoritatea Responsabila pentru Facilitatea Schengen, raspunzand de coordonarea implementarii asistentei comunitare prin fondurile Facilitatii Schengen.

Prima transa din fondurile nerambursabile din cadrul Facilitatii Schengen a fost primita de Romania in ianuarie 2007 si era in valoare de 23 de milioane de euro. Valoarea totala a Facilitatii Schengen este de circa 560 de milioane de euro in cazul Romaniei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri