Si oficialii Bancii Mondiale refuza sa mai discute cu Romania pana la formarea unui nou guvern, dupa ce FMI a transmis un mesaj similar. In acest timp, negocierile premierului desemnat cu partidele parlamentare sunt lente, iar formarea noului guvern nu reprezinta o certitudine nici dupa 22 de zile de la declansarea crizei politice.
Reprezentantii Bancii Mondiale isi amana vizita in Romania, programata initial pentru saptamana aceasta, care trebuia sa aiba loc in acelasi timp cu cea a misiunii FMI, pana la formarea unui nou guvern, au declarat reprezentanti ai institutiei, potrivit NewsIn.

"Banca Mondiala a amanat vizita programata initial pentru saptamana aceasta pana la formarea unui nou guvern. Aceasta trebuia sa fie realizata in comun cu cea a misiunii FMI, avand in vedere rolul Fondului, de coordonator al programului de finantare externa a Romaniei", au precizat reprezentantii institutiei financiare internationale.

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat saptamana trecuta, in urma caderii guvernului Boc, ca o misiune care sa inceapa discutiile cu autoritatile romane privind cea de-a doua revizuire a programului de finantare externa va veni in Romania imediat ce noul cabinet va fi format.

Astfel, o misiune a FMI care sa inceapa discutiile cu autoritatile romane privind cea de-a doua revizuire a programului angajat de Romania va veni in Romania, imediat ce noul cabinet va fi format, a anuntat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks.

"O misiune care sa inceapa discutii cu autoritatile vizand a doua evaluare a modului de derulare a acordului este, de aceea, asteptata sa aiba loc imediat ce noul cabinet va fi format", a afirmat Franks intr-un comunicat transmis de biroul reprezentantului pentru Romania si Bulgaria al FMI.

Franks a mai precizat ca FMI urmareste "cu atentie" evolutia politica din Romania si "nu anticipeaza o intrerupere a acordului stand-by negociat cu aceasta sau o schimbare a politicii", ca urmare a actualei situatii politice.

"Programele IMF sustin politicile economice sanatoase ale tarilor partenere, nu un guvern sau partid politic in special", se mai arata in comunicat.

Ruperea acordului cu FMI ar fi dezastruoasa pentru Romania, in conditiile in care orice zi de intarziere in cadrul acestuia ar duce la cresteri "enorme" ale costurilor de finantare, a declarat recent premierul desemnat Lucian Croitoru.

"Orice zi de intarziere se poate transforma in cresteri enorme ale costurilor", a spus Croitoru, intrebat daca o intrerupere a acordului de finantare externa cu FMI ar duce la un "derapaj financiar". De asemenea, el a catalogat drept bland termenul "derapaj" in acest caz, aratand ca urmarile ruperii acordului ar fi foarte grave.

Lucian Croitoru a declarat ca va merge astazi la intalnirea cu PSD, PNL, UDMR si minoritati, anuntand ca va solicita PSD sa faca trei nominalizari pentru postul de ministru de Interne.

Declaratia lui Croitoru vine dupa ce liderii PSD au declarat ca intentia presedintelui Basescu si a PDL este de a-l pastra pe Vasile Blaga la MAI, pentru a superviza organizarea alegerilor. [Cititi mai multe aici]

Negocierile pentru formarea unui nou Guvern

-
Lucian Croitoru va solicita PSD sa faca trei nominalizari pentru postul de ministru de Interne;

-
presedintele Traian Basescu a afirmat ca premierul desemnat va propune Parlamentului un Cabinet cu mai putini ministri si va pune accentul pe oameni cu reputatie recunoscuta in domeniu, fie ca sunt sau nu angajati politic.

-
premierul in exercitiu Emil Boc a spus ca guvernul demis lucreaza atat la proiectul Legii responsabilitatii fiscal;

- totusi, executivul interimar condus de Emil Boc nu poate adopta ordonante si proiecte de lege, activitatea unui Cabinet demis fiind limitata la indeplinirea actelor cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri