Centrala de la Cuciurgan a sistat exporturile de energie electrica spre Romania

Centrala electrica de la Cuciurgan a sistat, la inceputul lunii octombrie, exporturile de energie electrica spre Romania din cauza crizei economice, care a dus la reducerea consumului si, in consecinta, a cererii de energie electrica pe piata din Romania.
Saptamanalul moldovean ECOnomist il citeaza pe Boris Zverev, PR-manager la Inter RAO EES, companie ce detine centrala de la Cuciurgan, care a declarat ca exporturile de energie electrica ar putea fi reluate la 1 ianuarie 2010.

Exportul catre Romania de energie electrica produsa la Cuciurgan era una din sursele principale de venit ale Transnistriei, care a inregistrat, din cauza crizei, o scadere a exporturilor cu 63% in primele noua luni ale anului. Aproape cu un sfert au scazut si cantitatile de energie electrica livrate Romaniei, dupa ce in primele luni ale anului avusese loc o crestere semnificiativa de peste 60 la suta. Costul curentului importat din
Transnistria in primele noua luni ale anului a fost de 24,3 milioane dolari, potrivit datelor Serviciului vamal moldovean, scrie NewsIn.

Conform datelor companiei de stat Electrica SA din Romania, consumul de energie s-a redus cu peste 10%, iar pe piata a aparut un excedent de energie, ceea ce a dus la scaderea pretului. Directorul de comercializare energie din cadrul Electrica, Ioan Silvas, a spus, citat de NewsIn, ca, in criza, consumatorii industriali eligibili au dictat furnizorilor scaderea pretului electricitatii cu 15%.

In acelasi timp, Boris Zverev, PR-manager la Inter RAO EES sustine ca centrala planifica reluarea exporturilor de energie electrica in Romania de la 1 ianuarie 2010. Unele estimari arata ca de la 1 ianuarie 2010, din cauza scumpirii gazelor naturale rusesti, pretul energiei electrice pe piata romaneasca si regionala ar urma sa creasca si atunci Centrala de la Cuciurgan reintra in carti.

In opinia unor experti, sistarea exporturilor de energie in Romania este si rezultatul deciziei companiei ruse de a nu vinde curentul la un pret mai mic. Astfel, in prezent, pe piata din Romania pretul mediu al energiei electrice este de 40 euro megawattul, in timp ce pretul la care ajungea la granita (in conditii DAF), curentul electric produs de centrala de la Cuciurgan era de 42 euro megawattul. Proprietarii centralei nu au dorit sa vanda energia la un pret mai mic de 40 euromegawattul la granita. Tinand cont de costurile de transport pana la granita si de alte cheltuieli, pretul la iesirea din centrala a energiei electrice nu putea fi mai mare de 38 euro megawattul, sau de 3,8 eurocentikilowattul. La cursul actual de schimb euro/dolar, reiese un pret de 5,7 centi kilowattul, care este egal cu cel de livrare a energiei electrice intreprinderilor de distributie a energiei electrice din R. Moldova. Altfel spus, daca proprietarii centralei ar fi acceptat sa livreze energia la un pret mai mic, ei ar fi trebuit sa reduca si pretul pentru consumatorii din R. Moldova, noteaza ECOnomist.

Anterior Inter RAO EES a sustinut ca managementul Centralei Electrice de la Cuciurgan mai are in plan ca, in 2012, 96% din veniturile intreprinderii sa fie obtinute din export. 52 puncte procentuale va constitui exportul de energie in Romania, iar 44 puncte procentuale "exporturile in R. Moldova". Indicele pentru R. Moldova va fi pastrat la acelasi nivel in urmatorii 10 ani, potrivit asteptarilor, a adaugat administratia centralei.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri