Consiliul Concurentei (CC) a avizat o schema de ajutor de stat cu un buget total de 200 milioane de euro pentru "Stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii pentru procesarea produselor agricole si forestiere in vederea obtinerii de produse neagricole".
Aceasta este o schema de ajutor de stat regional elaborata in aplicarea masurii 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013.

Potrivit unui comunicat remis de Consiliul Concurentei, in cadrul acestei scheme ajutoarele de stat se acorda sub forma de alocari financiare nerambursabile. Bugetul total al schemei, asigurat atat din fonduri comunitare (Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala) cat si de la bugetul de stat, este de 200.000.000 euro, echivalent in lei. Numarul maxim estimat de beneficiari ai schemei este de 550.

Conform Autoritatii de Concurenta, schema va fi pusa in aplicare imediat dupa obtinerea deciziei de autorizare din partea Comisiei Europene si va fi valabila pana la 31 decembrie 2013. Schema vizeaza sprijinirea competitivitatii intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in orice sector economic si care realizeaza investitii pentru procesarea de produse agricole prevazute in Anexa 1 a Tratatului CE in vederea obtinerii de produse neagricole. De asemenea, schema mai curprinde si procesarea primara a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase, precum si procesarea produselor agricole in vederea obtinerii de biocombustibili.

“Prin promovarea investitiilor in aceste sectoare de activitate, se urmareste cresterea competitivitatii produselor obtinute, incurajarea diversificarii activitatilor economice, imbunatatirea calitatii vietii, crearea de noi locuri de munca si reducerea disparitatilor dintre regiuni”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

De asemenea, potrivit Consiliului Concurentei, cheltuielile eligibile constau in costurile aferente investitiilor in active corporale (cladiri, echipamente, utilaje si instalatii) si necorporale (drepturi de brevet, licente, know-how). Pentru IMM se pot considera eligibile si costurile studiilor pregatitoare si costurile serviciilor de consultanta aferente investitiilor, in limita a maxim 8% din cheltuielile eligibile ale proiectului. Activele achizitionate trebuie sa fie noi, iar pentru intreprinderile mari activele necorporale nu trebuie sa depaseasca 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

Intensitatea maxima a ajutoarelor de stat prevazuta in cadrul schemei este de 50% pentru IMM, respectiv de 25% pentru intreprinderi mari.
Schema de ajutor de stat este intocmita in conformitate cu Liniile directoare privind ajutorul de stat regional pentru perioada 2007-2013 si cu Harta ajutoarelor regionale aprobata de Comisia Europeana pentru Romania pe perioada 2007-2013.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri