La sfirsitul anului 2005, moneda nationala s-ar putea intari pina la o cotatie de 33.000 de lei pentru un euro, ca efect al accesului strainilor la depozitele la termen in lei, spune Claudiu Cercel, directorul operatiunilor de piata din Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) - Groupe Societe Generale. In a doua jumatate a anului viitor insa exista riscul posibil ca leul sa scada cu 15a si sa revina la un curs de 38.000 de lei pentru un euro. Un studiu al analistilor nostri arata ca vom asista la miscari rapide de capital, punctate de interventii imprevizibile ale bancii centrale si acompaniate de o scadere a dobinzilor la termen, care se vor situa in intervalul 8-7%, a spus Cercel.

Deprecierea leului in raport cu euro ar putea avea loc in paralel cu cresterea dobinzilor bancare pina la 12-15%, a mai spus directorul operatiunilor de piata din BRD-SocGen. Un asemenea scenariu este modelat pe experienta altor tari, Polonia si Ungaria, unde, dupa un an de la liberalizare, cursul s-a prabusit, ca efect al deciziei fondurilor straine de a-si marca profitul. Noi credem ca, in a doua jumatate a anului 2006, cel putin jumatate din sumele intrate vor cauta sa iasa. De aceea va trebui sa evitam orice criza care ar putea justifica exodul banilor. In Ungaria, de exemplu, criza a fost declansata de declaratii contradictorii ale bancii centrale si ale Ministerului Finantelor. In realitate insa, fondurile care cistigasera din plasamente pe un an doreau sa vada banii si sa-si incaseze profiturile, a adaugat Cercel.

Liberalizarea contului de capital, conditie esentiala pentru aderarea la Uniunea Europeana, ar putea avea loc cel mai probabil pe 10 aprilie, data care corespunde textului legii. Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a dezvaluit inca toate detaliile legate de liberalizare, dar bancherii cred ca, initial, strainii vor avea acces doar la depozitele la termen, urmind ca in ianuarie 2006 acestia sa poata participa la licitatiile cu titluri de stat.

Un miliard de euro misca piata valutara

Desi impactul liberalizarii contului curent va fi puternic, se poate spune ca strainii isi fac deja mina pe piata romaneasca prin intermediul unor fonduri care sint inregistrate ca firme romanesti, asa-numitele vehicule speciale de investitii. Cifrele arata ca un miliard de euro au intrat deja in piata. Sint companii construite de marile banci, cum ar fi Barclays Capital, Deutsche Bank, Lechman Brothers. Vehiculele speciale de investitii imprumuta bani de la bancile-mama, ii schimba in lei si apoi intra pe piata valutara si fac speculatii, baga banii in depozite in lei, ca firme romanesti, sau cumpara titluri de stat. Dupa un timp, isi ramburseaza imprumuturile. Strainii pot cumpara si titluri de stat, tot prin intermediul acestor fonduri inregistrate ca firme romanesti, care incheie contracte cu bancile. Surse din mediul financiar estimeaza ca fondurile straine au plasat 80 milioane de euro in titluri de stat.

Toate scenariile de laborator sint exercitii teoretice si pot fi contrazise de realitate, avertizeaza insa Claudiu Cercel, care ne indeamna sa privim cu prudenta estimarile evolutiei leului.

Important e ce se petrece in mintea jucatorilor, a celor care misca sume mari de bani pe pietele lumii, precizeaza Cercel. Exista studii efectuate de marile grupuri financiare ale lumii care estimeaza fluctuatii puternice ale leului si o intarire spectaculoasa a monedei noastre nationale pina la un curs de 25.000-30.000 de lei pentru un euro. Iata de ce o mare parte din fondurile straine ar putea fi atrase strict de speculatii pe piata monetara, ceea ce ar duce la miscari rapide ale pietei, spune Cercel. Daca aceste scenarii ar prinde viata, atunci cistigul din dobinda si-ar pierde din importanta si banii s-ar misca mai rapid. Nimeni nu are cum sa evalueze exact cursul viitor al vreunei monede, admite Cercel.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri