APIA a autorizat plata a 14,5 mil. euro pentru fermieri

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a autorizat in ultima saptamana plata a 61,2 milioane lei (14,5 mil euro) pentru acordarea avansului de 70% din platile pe suprafata pentru aproape 60.000 de producatori agricoli in anul 2009, a declarat Radu Berceanu.
“Platile continua zilnic, intr-un ritm satisfacator. Fondurile necesare platii in intregime a acestui avans se afla la Ministerul Agriculturii. Consideram ca intr-o perioada suficient de scurta vom reusi sa facem platile astfel incat producatorii agricoli sa-i poata utiliza pentru infiintarea culturilor”, a declarat ministrul interimar al agriculturii Radu Berceanu, potrivit NewsIn.

Berceanu a mai mentionat ca APIA a avut recent probleme la softul necesar functionarii sistemului de plati, care au fost rezolvate la sfarsitul saptamanii trecute.

“Credem ca activitatea de la APIA nu va avea de ce sa aiba sincope”, a spus ministrul interimar al agriculturii.

APIA informa recent ca agricultorii romani primesc incepand cu data de 16 octombrie, suma de 209,9 lei/ha, dupa ce Comisia Europeana a avizat acordarea avansului de 70% din platile pe suprafata destinate producatorilor agricoli pentru anul 2009.

In cadrul campaniei SAPS 2009, au fost depuse 1.121.107 cereri.

Pentru aceasta, Romania beneficiaza de o alocatie financiara de 623,3 milioane de euro, bani din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), la care se adauga fonduri de la bugetul national si din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

De acest avans beneficiaza fermierii din regiunile in care, in urma controlului, nu s-au constatat discrepante fata de datele declarate in cereri si care indeplinesc conditiile impuse de regulamentele europene. Beneficiarii masurilor de sprijin pe suprafata sunt persoanele fizice si/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociati, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune.

Potrivit Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata in cauza va fi acordat celui care lucreaza terenul.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri