Seful Fiscului, Sebastian Bodu, a pus ieri sechestru asigurator pe toata averea lui George (Gigi) Becali , presedintele clubului de fotbal SC Steaua Bucuresti, in incercarea de a recupera datorii la zi catre bugetul statului in valoare de 25,9 milioane lei noi (7 milioane euro).

Suma totala a obligatiilor restante pe care le-a acumulat clubul Steaua fata de bugetul statului depaseste 41,6 milioane lei noi (11,58 milioane euro) si include datorii la fondurile de asigurari sociale, sanatate si somaj. Din 1997, nu s-a mai platit nimic din vechea datorie a clubului Steaua si nu exista nici o conventie de re-esalonare a datoriei, a explicat Bodu.

El a refuzat ieri sa-l primeasca pe Becali la o discutie si i-a transmis sa conteste decizia in instanta.

Nervos, Becali a declarat ca decizia are o explicatie politica. Cica s-a pus sechestru pe tot ce am, dar eu nu stiu nimic, pentru ca nu m-a instiintat nimeni. Mi-a spus seful Fiscului de la Ilfov ca este vorba de niste amenzi neplatite, zece milioane in urma procesului cu Iordanescu, 30 de milioane de la manifestatia din Piata Universitatii cu Steaua si o datorie mai veche de la Steaua. Nu pot sa mai vand nici macar un teren, pentru ca am sechestru. Parerea mea ca este si o chestie politica treaba asta, pentru ca nu putea sa faca singur, ci doar sustinut de presedinte sau premier, a spus Becali. O sa fac pl?ngere penala impotriva Ministerului si impotriva lui, pentru ca el este functionar public, in care o sa cer daune in functie de pierderile pe care le voi avea in afaceri si in urma fiecarei infrangeri a Stelei... O sa cer condamnarea lui penala, a spus Becali.

In replica, Bodu a declarat ca nu poate fi dat in judecata penal, in nume personal, pentru un act al Fiscului.

Nu este o forma de executare silita, ci o actiune care precede sechestru asigurator. Am luat aceasta masura pentru ca exista pericolul de instrainare atat a pachetului de actiuni pe care Gigi Becali il detine la clubul Steaua, cat si vanzarea altor posesiuni si am considerat ca este nevoie sa protejam interesele statului, a spus Bodu (foto). Fiscul a solicitat primariilor localitatilor Voluntari, Mogosoaia, Otopeni, Afumati, Tunari, Snagov, Stefanesti si Pantelimon sa puna la dispozitia autoritatilor fiscale toate documentele care servesc la identificarea bunurilor al caror proprietar este George Becali, "n vederea instituirii sechestrului asigurator a anuntat oficial Autoritatea fiscala, ANAF. Totodata, Fiscul a notificat primariile amintite sa nu elibereze certificate fiscale la cerere, "n ipoteza in care George Becali va intentiona sa-si "nstraineze bunurile. Conform Codului de procedura fiscala, atunci cand exista pericolul ca debitorul sa "nstraineze bunurile mobile sau imobile, organul fiscal sau vamal are dreptul sa instituie masuri asiguratorii, ca o garantie ca-si mai poate recupera creanta, declara ANAF. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale debitorului , George Becali, "n conformitate cu prevederile articolului 125 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, privind Codul de procedura fiscala, republicat, inclusiv asupra actiunilor detinute de acesta la S.C. Steaua Bucuresti S.A. si la alte societati comerciale. De fapt, in acest moment Fiscul nu face altceva decat sa evalueze si sa reconstituie posesiunile lui Becali, cu scopul de a identifica si proteja sursa de plata. Inainte de aceasta evaluare, Bodu sustine ca posesiunile finantatorului Stelei acopera si chiar depasesc sumele datorate statului, care se poate indestula prin vanzare, daca nu se plateste datoria. O sa fac plangere penala impotriva ministerului si impotriva lui, pentru ca el este functionar public, in care o sa cer daune in functie de pierderile pe care le voi avea in afaceri si in urma fiecarei infrangeri a Stelei, cu francezii, cu Rapidul... O sa cer condamnarea lui penala. Eu nu am administrat acea asociatie niciodata (n.r. AFC Steaua). Cu actiunile de la Steaua nu are ce sa mai faca pentru ca le-am vandut joi, iar el a pus sechestru vineri. Eu niciodata nu am semnat acolo, nici macar pe un dolar, a afirmat Becali, care a mentionat ca nu a primit nici o instiintare la domiciliu privind sechestrul.

Prin declararea insolvabilitatii, sechestrul asigurator se va transforma in sechestru executor, adica se vand averile personale ale celor care raspund solidar, fie ca sunt administratori, patroni sau orice persoane care au instrainat active, a explicat Bodu. Pentru cei care provoaca starea de insolvabilitate, ANAF mai are o masura de precautie, asa-numita actiune Pauliana, care dovedeste reaua intentie a celui care a provocat insolvabilitatea, spune Bodu. Toate cluburile vechi sunt obligate sa raspunda solidar cu cele noi, a spus Bodu, care a adaugat ca ANAF someaza din nou cluburile sa-si plateasca datoriile, pana la termenul de gratie acordat, care expira saptamana viitoare.

Steaua nu este singurul club de fotbal de la care Fiscul vrea sa recupereze datoriile restante, dar Gigi Becali, sustine Bodu, a facut imprudenta sa-si faca publica intentia de a-si instraina bunurile. E primul pentru ca a afirmat ca vrea sa-si instraineze bunurile. Urmeaza FC Brasov si Dinamo, cluburi clasate printre marii datornici, care au platit doar o mica parte din datoriile noilor cluburi, dar nu au achitat obligatiile cluburilor vechi, a spus Bodu.

Datoria istorica a clubului Dinamo depaseste 23,8 milioane lei noi (6,61 milioane euro) iar cea a FC Brasov atingea, la data de 30 septembrie 2005, suma de 18,718 milioane lei (5,19 milioane euro). Suma totala a datoriilor cluburilor catre Fisc depasea, la 30 septembrie 171, 495 milioane lei (47,6 milioane euro), din care 118,251 milioane sunt obligatii restante fata de bugetul statului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri