Apoximativ 40% dintre companiile industriale ai 56% din numarul total al operatorilor din constructii indica influenta restrictiva a cererii asupra bunei desfasurari a activitatii de productie.

Un alt factor cu impact negativ este blocajul financiar, a carui actiune este resimtita de o cincime din numarul total al companiilor industriale ai de 57% dintre respondentii din constructii.

Pe urmatoarele pozitii se situeaza ratele ridicate ale dobanzilor la credite, deprecierea monedei nationale ai insuficienta materiilor prime.

Numarul de salariati se va plasa pe o traiectorie descrescatoare atat in industrie, cat si in constructii (solduri conjuncturale: -26 la suta, respectiv -36 la suta).

In luna octombrie nu se vor consemna modificari importante ale preturilor de productie din cele doua sectoare economice analizate, ponderea opiniilor in sensul stabilitatii indicatorului majorandu-se pana la circa 89 la suta, respectiv 94 la suta.

Investitiile se vor plasa la un nivel asemanator celui din perioada anterioara atat în industrie (soldul conjunctural s-a situat în continuare pe un palier apropiat de zero), cat si in constructii – potrivit opiniei a circa 86 la suta dintre operatorii de profil. Rata profitabilitatii in industrie nu se va modifica vizibil fata de luna precedenta; in constructii nu este exclusa insa o imbunatatire usoara a performantei economice (sold conjunctural: +9 la suta).

Trend usor ascendent al productiei industriale; stagnare a activitatii in constructii


Traiectoria crescatoare a productiei industriale se va menaine ai in luna octombrie, insa este putin probabila o intensificare de ritm comparativ cu intervalul anterior, in conditiile in care soldul pozitiv al opiniilor s-a redus (de la 15 la suta la 10 la suta). Inrautatirea condiaiilor climaterice va genera intreruperea tendintei ascendente a activitatii de constructii, soldul conjunctural coborand de la un nivel substantial pozitiv (41 la suta) la o valoare usor negativa.

Majoritatea companiilor din cele doua sectoare economice analizate vor continua sa dispuna de un volum suficient al capacitaailor de productie, in acest sens pronuntandu-se circa 84 la suta din totalul respondentilor cu activitate industriala si de constructii.

Estimarile cele mai ferme in acest sens au fost formulate de 92-93 la suta din numarul total al respondentilor din industria mijloacelor de transport si din sectorul extractiv, dar si de toti managerii din industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari si din industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV.