Premierul Emil Boc considera ca anul acesta nu se impune renegocierea acordului cu FMI daca Parlamentul adopta legile prevazute in intelegerea incheiata de Romania cu Fondul si Comisia Europeana, transmite NewsIn.
"Anul acesta, daca Parlamentul isi face datoria, suntem in grafic. Daca Parlamentul nu isi face datoria, trebuie renegociat. Ce inseamna asta? Pana la sfarsitul anului (trebuie adoptate in Parlament, n.r.) legea bugetului de stat, legea pensiilor, legea responsabilitatii fiscale, incadrarea in deficit de 7,3 miliarde euro (deficit bugetar, n.r.). Sunt cele mai importante prevederi ale acordului cu Comisia Europeana si FMI, deci pentru 2009, daca Parlamentul isi face datoria, suntem in grafic, daca Parlamentul nu isi face datoria avem probleme", a declarat Emil Boc in vizita la centura ocolitoare de est a muncipiului Cluj-Napoca.

Emil Boc spunea recent ca statul va avea probleme cu plata pensiilor si a salariilor la finele lunii noiembrie si in luna decembrie, daca Legile pe care Guvernul s-a angajat sa le promoveze, prin acordurile incheiate cu institutiile financiare internationale, nu sunt adoptate.

In opinia premierului in exercitiu, Guvernul si-a facut datoria in ceea ce priveste asigurarea cadrului legislativ conform acordului cu FMI, iar deficitul bugetar are o valoare mai mica decat cea prevazuta la 1 octombrie.

"La 1 octombrie suntem foarte bine, adica puteam avea un deficit de 5,5% si avem un deficit de 5,4% deci practic ne-am incadrat in toate tintele de deficit pe care le-am negociat cu CE si Fond pana la 1 octombrie", a spus Boc.

Deficitul bugetului general
consolidat a ajuns dupa primele noua luni ale acestui an la 25,56 miliarde lei, echivalent cu 5,1% din produsul intern brut estimat pentru 2009, fata de 4,5% din PIB la finalul lui august

Fondul Monetar International (FMI) va trimite o misiune la Bucuresti in perioada 28 octombrie-9 noiembrie, pentru a initia discutiile cu autoritatile romane privind a doua evaluare din cadrul acordului de finantare, dar noi consultari ar putea fi necesare dupa formarea unui nou guvern, a anuntat FMI la 22 octombrie.

Vizita FMI va avea loc in acelasi timp cu a unor echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri