Mai multi parlamentari PDL au trimis o scrisoare FMI, prin care solicita modificarea conditiilor impuse Romaniei prin acordul cadru, astfel incat institutii precum BNR, CNVM, CSA si CSSPP, ai caror salariati ar fi in continuare privilegiati, sa fie incluse in Legea salarizarii unitare.
"Va solicitam sa reanalizati conditiile impuse Romaniei prin acordul semnat de FMI cu Guvernul Romaniei pentru o finantare externa totala de 19,95 miliarde euro, destinat sustinerii Romaniei pe durata crizei economice. Aceste conditii trebuie modificate astfel incat toate institutiile din sectorul de stat sa beneficieze de acelasi tratament prin includerea lor in Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice", se arata in scrisoarea semnata de 22 parlamentari ai PDL.

Potrivit acestora, dispozitiile legii salarizarii unitare, pe care Guvernul si-a asumat raspunderea, nu se aplica BNR, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CAS) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP).

"Personalul angajat in aceste institutii beneficiaza de venituri lunare extrem de mari in raport cu munca prestata si realitatile economice din Romania (...) Nu este normal ca in sistemul de stat sa existe privilegiati", mai spun semnatarii.

Democrat-liberalii dau drept exemplu venitul mediu brut lunar al presedintelui CSA, de 19.600 de euro si adauga ca, desi aceasta categorie de persoane este obligata sa-si faca publice veniturile prin declaratia de avere, "la rubrica venituri este completat conform fisei fiscale", document care nu este insa accesibil publicului.

"Consideram ca pastrarea in aceste institutii a unor salarii de zeci de mii de euro lunar este inacceptabila in conditiile in care salariul minim brut este de 600 lei (140 euro), iar salariul mediu brut pe economie este de 1.702 lei (400 euro). Sunt cazuri in care pensionarii se afla in situatia de a nu-si putea plati cheltuielile curente cu intretinerea si medicamentele. Pastrarea unor asemenea dezechilibre duce implicit la afectarea bugetului si economiei nationale", conchid semnatarii.

Vasilescu: Niciun salariat BNR nu e platit cu zeci de mii euro, guvernatorul are mult sub 10.000 euro

BNR are independenta institutionala si financiara, nefiind alimentata de la bugetul de stat, a precizat, citat de NewsIn, consilierul guvernatorului BNR, care a subliniat ca "niciun salariat al bancii centrale nu e platit cu zeci de mii de euro" si "nu beneficiaza de pensii exceptionale sau nesimtite".

"Comunicatul emis de un grup de parlamentari PDL cu privire la faptul ca o serie de institutii de stat nu sunt incluse in legea salarizarii unice este din mai multe puncte de vedere lipsit de logica. In primul rand, gruparea celor patru institutii este anapoda, deoarece BNR nu are nicio legatura cu CSA, CNVM si CSSPP in planul salarizarii", a declarat consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Adrian Vasilescu (foto), in replica la solicitarea parlamentarilor.

El precizeaza ca, din acest punct de vedere, "si adresantul (FMI,n.r.) este ales in necunostinta de cauza", in conditiile in care BNR face parte din sistemul european al bancilor centrale si se supune in exclusivitate reglementarilor Bancii Centrale Europene (BCE).

"Prin urmare, FMI, sub acest aspect, nu poate avea nicio influenta asupra modului in care este salarizat personalul BNR", a subliniat Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a adaugat ca nici nivelul salarizarii in cele patru institutii nu este cat de cat apropiat astfel incat acestea sa poata fi asociate din acest punct de vedere.

"Exemplul dat in comunicat, cu salariul de 19.600 de euro al presedintelui CSA, nu are nicio legatura cu BNR. La banca centrala nu exista niciun salariu de zeci de mii de euro, asa cum se scrie in comunicat. Pana si guvernatorul BNR are cu mult sub 10.000 de euro", a spus Vasilescu.

Reprezentantul bancii centrale a amintit ca BNR nu este o institutie bugetara.

"Niciun salariat al BNR nu este platit din bugetul statului. BNR are independenta nu numai institutionala, ci si financiara in raport cu celelalte institutii de stat, aceasta fiind o cerinta obligatorie prevazuta prin statutul sistemului european al bancilor centrale si prin dispozitiile Tratatului de la Maastricht", a completat Vasilescu.

Potrivit legii, Banca Nationala a Romaniei (BNR) este scutita de la plata impozitului pe profit, dar vireaza la bugetul statului o cota de 80% din veniturile nete ramase dupa acoperirea cheltuielilor exercitiului financiar si a pierderii exercitiilor precedente ramase neacoperite din alte surse.

Cititi aici mai multe stiri de Ultima Ora publicate de Wall-StreetAbonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri