Astfel, directorii firmelor din industria prelucratoare prevad, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a productiei (sold conjunctural -12%), potrivit anchetei de conjunctura publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Numarul de salariati ar putea scadea in industria prelucratoare (sold conjunctural -21%), mai ales in cazul firmelor cu cel putin 500 de salariati (sold conjunctural -27%). Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea produselor de cocserie si a celor obtinute din prelucrarea titeiului, precum si prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (solduri conjuncturale -64%, -46%, respectiv -41%), conform NewsIn.

Pentru preturile produselor industriale managerii prognozeaza, in continuare, o tendinta de stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

Potrivit estimarilor din octombrie, activitatea din constructii ar putea inregistra, in urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere atat a productiei (sold conjunctural -38%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -39%).

Managerii din Romania se mai asteapta la reducerea numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -35%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor, in timp ce preturile lucrarilor de constructii ar urma sa fie relativ stabile (sold conjunctural -3%).

Pentru sectorul de comert cu amanuntul, directorii firmelor au estimat o scadere moderata a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -14%). Atat volumul total al vanzarilor de marfuri, cat si cel al comenzilor adresate de unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor avea pana in decembrie o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -15%).

Angajatorii anticipeaza, de asemenea, pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -15%), in timp ce preturile de vanzare cu amanuntul vor avea o crestere moderata (sold conjunctural +12%).

Potrivit asteptarilor managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) ar urma sa scada moderat (sold conjunctural -15%), aceeasi tendinta urmand sa fie inregistrata si in ce priveste numarul de salariati (sold conjunctural -15%), tendinta data in special de intreprinderile mijlocii.
In acelasi timp, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +2%).
Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul respondentilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. Ca urmare, soldul conjunctural indica perceptia repondentilor asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii valorii unui indicator statistic.

Au fost convenite mai multe praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale. Astfel, pana la ± 5% relativa stabilitate, de la ± 6% pana la ±15% crestere moderata, respectiv scadere moderata, de la ±16% pana la ± 40% crestere, respectiv scadere, peste ±40% crestere accentuata, respectiv scadere accentuata.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.070 agenti economici), constructiilor (1.258), comertului cu amanuntul (2.678) si serviciilor (2.081). Eroarea de estimare maxim admisa este de ±5% la nivel de sector, se precizeaza in comunicatul Statisticii.