Cei mai multi dintre romanii care lucreaza in Italia vor sa fie propriii lor patroni cand se intorc in tara, a declarat seful ANOFM, Silviu Bian, in conditiile in care Agentia promoveaza un proiect ce urmareste informarea celor care vor sa se intoarca despre situatia locurilor de munca din tara.
"Nu avem o evidenta legata de numarul celor care s-au intors din Italia, insa sunt romani care s-au inregistrat la Agentie si si-au exportat prestatiile (somajul n.r.) din Italia si Spania. Marea majoritate vor sa fie proprii patroni cand se intorc acasa, iar in 18 luni acestia vor beneficia de aceste instrumente de informare ce le vor prezenta conditiile de munca si de viata pentru atunci cand vor sa se intoarca acasa", a precizat presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Silviu Bian.

ANOFM a lansat miercuri proiectul MEDIT - "Model de cooperare transnationala pentru intoarcerea muncitorilor romani" ce isi propune sa "defineasca asteptarile lucratorilor romani din Italia fata de oportunitatile de angajare din Romania in urma intervievarii a 1.000 de persoane din trei regiuni din Peninsula cu concentratie mare de romani si sa culeaga informatii referitoare la necesarul de forta de munca din Romania prin contractarea unui numar de 200 de firme", conform NewsIn.

Proiectul are o durata de 20 de luni, un buget total de 10,5 milioane lei si este finantat din Fondul Social European.

Seful departamentului de migratie din Italia, Federico Lazzarini, sustine ca romanii reprezinta cea mai mare numeroasa comunitate de lucratori din Italia, numarul acestora depasind 600.000 de persoane, cei mai multi lucrand in constructii, ca intreprinzatori.

"Peste 400.000 de locuri de munca s-au pierdut in ultimul an in Italia, insa acest numar ii priveste mai mult pe italieni decat pe romani in conditiile in care, in aceeasi perioada, numarul lucratorilor straini a crescut cu peste 200.000. Problema intoarcerii in tara ii priveste mai mult pe barbati, iar noi ne propunem in cadrul acestui proiect sa dam certificate pentru competentele dovedite celor care activeaza in constructii, spre exemplu, ce pot fi folosite in Romania la negocierea unui salariu decent", a spus Lazzarini.

Pe de alta parte, seful departamentului de migratie din Italia a explicat ca romanii care doresc sa se intoarca nu vor sa mai lucreze in firme, ci vor sa isi faca propriile firme de constructii, comert sau turism, in conditiile in care s-au calificat in aceste domenii in Italia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri