Presedintele Traian Basescu a declarat ca "indiscutabil" sustine mentinerea cotei unice de impozitare de 16% si ca a transmis, la discutiile cu FMI, ca sunt doua lucruri de "nenegociat"- cota unica si TVA.
Intrebat, la o emisune electorala de la Kanal D, daca va pastra cota unica de impozitare, Traian Basescu a raspuns afirmativ.

"Indiscutabil, da. Si va mai pot spune un lucru interesant poate, tot din zona economica, pentru ca relatia cu fondul Monetar International este o relatie oficiala a Bancii Nationale si a Ministerului de Finante, dar nicio misiune a Fondului Monetar International nu incepe si nu se termina fara o discutie cu seful statului, iar la inceperea acestor negocieri am spus ca sunt doua lucruri de nenegociat: cota unica si TVA-ul", a spus Basescu.

Presedintele a explicat si ca ramane "pe aceeasi pozitie" in relatia cu Fondul, adica sa nu se mareasca niciun fel de taxe, avand convingerea ca "a mari taxele in perioada de criza este inutil pentru ca se mareste evaziunea".

Traian Basescu a dat detalii si despre opinia sa in ceea ce priveste TVA, dat fiind ca in presa a aparut informatia ca ar fi sustinut, la o intalnire cu oameni de afaceri straini, majorarea taxei, conform NewsIn.

"Un ziarist a tras cu urechea la o discutie pe care am avut-o cu oamenii de afaceri americani si germani si de acolo a lansat-o: presedintele e de acord cu marirea TVA-ului, ceea ce nu este adevarat. Eu am prezentat urmatoarea situatie: avem presiuni enorme pentru cresterea venitului bugetului de stat ca sa micsoram deficitul si raspunsul meu a fost: sunt acesti doi piloni pe care nu am vrut sa-i miscam la semnarea acordului cu Fondul, probabil ca se va face presiune in continuare din partea Fondului sa crestem undeva. Am spus - in niciun caz nu se va atinge cota unica, ne vom lupta si pentru TVA, dar, daca ar fi sa aleg unde sa se intervina, as fi de acord pe TVA, daca as fi in situatia sa aleg intre cele doua", a explicat Traian Basescu.

Intrebat cu cine discuta delegatia FMI, dat fiind ca Guvernul Boc a fost demis in urma unei motiuni de cenzura, presedintele a spus ca va discuta cu acest Cabinet.

"Discuta cu Guvernul Emil Boc, pentru ca interventia pe care eu am facut-o la Fond ca sa vina, este legata de evaluarea a ce s-a intamplat pe primele noua luni si eliberarea transei pe care trebuia sa o primim in noiembrie, acum o primim in decembrie, pentru ca nu mai poate prinde evaluarea actuala boardul din noiembrie il va prinde pe cel din 15 decembrie, dar partenerul va fi Guvernul interimar Boc", a spus Basescu.

El a precizat ca Guvernul Boc sau Cabinetul Croitoru trebuie sa faca bugetul pe 2010, adaugand ca ceea se va intampla in Parlament la votul pentru echipa lui Lucian Croitoru "este masura responsabilitatii politice".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri