Firmele private ar putea accepta cresterea salariului minim la 650 lei de la 1 ianuarie 2010 si a tututor salariilor din contractul colectiv de munca, precum si demararea discutiilor pentru o noua majorare la 705 lei in a doua parte a anului viitor, a declarat presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci.
"Discutile cu sindicatele s-au intrerupt si asteptam o propunere concreta din partea acestora privind cresterea salariului pentru a decide cum putem creste salariul minim la 705 lei in 2010. Am fi de acord si cu cresterea acestuia la 705 de la 1 ianuarie, insa cu conditia ca toate salariile din grila contractului colectiv de munca sa fie inghetate. Noi le-am propus sa crestem salariul minim la 650 lei de la inceputul anului viitor si inclusiv toate salariile din grila, urmand sa mai discutam in functie de situatia economica de anul viitor", a mai spus Corac.

El a precizat ca orice alta crestere a salariilor din grila contractului colectiv de munca, in urma cresterii salariului minim la 705 lei de la 1 ianuarie 2010, ar pune in pericol sectoare intregi din economie, in conditiile in care in industria chimia si industria textila exista foarte multe salarii care se apropie de salariul minim, conform NewsIn.

Costurile firmelor ar creste "cu 5-7%" daca ar fi nevoite sa sporeasca fondul de salarii la nivelul cerut de sindicate. O crestere a salariului minim la 650 lei de la 1 ianuarie 2010 si a tuturor salariilor din grila ar fi sustenabila si ar duce la majorarea fondului de salarii in mediul privat cu 8,4%, putin mai mult decat inflatia, a explicat Coraci.

Reprezentantul Ministerului Muncii, Valentin Mocanu, a declarat la finalul discutiilor dintre sindicate si patronate ca Guvernul va analiza toate propunerile si va decide in consecinta, insa a atras atentia ca, in actuala conjunctura, ar fi foarte utila o intelegere intre sindicate si patronate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si