In 2020, Romania va investi 2,5 miliarde de euro in gestionarea deseurilor, 43% din suma urmand sa fie alocata pentru depozitare, potrivit unui studiu al Academiei Romane care recomanda de asemenea ca metoda optima de reciclare colectarea selectiva. In prezent nu exista date in legatura cu valoarea investitiilor in Romania in reciclare.
Institutia recomanda utilizarea metodei de colectare selectiva, care este de altfel si cea mai utilizata in Europa, considerand ca fiind scump sistemul depozit (tip de colectare bazat pe rascumpararea unor tipuri de ambalaje) a carui implementare costa cel putin un miliard de euro.

“Sistemul depozit este avantajos pentru ca sortarea se face fara probleme, nivelul de contaminare scade, creste eficienta transportului ambalajelor recuperate, dar apare problema costurilor. De exemplu, in Romania sunt 1.150 de supermarketuri unde se pot instala astfel de automate si fiecare costa intre 20-80.000 de euro in functie de complexitate. Costurile de implementare al acestui sistem sunt de peste un miliard de euro”, a declarat Cristian Sima, cercetator principal in cadrul Academiei Romane.

Sistemul depozit prin care cei care cumpara produse la PET achita o taxa pe care o pot recupera daca recicleaza produsele achizitionate este utilizat mai ales in Germania.

Germania este a treia tara europeana in functie de reciclarea ambalajelor dupa Belgia (95%) si Austria (70%) cu o medie de reciclare a ambalajelor de aproape 70%, fata de 38% tinta pe care trebuie sa o atinga Romania in acest an, si 55% in 2013 conform normelor europene.

Utilizarea acestui sistem in Germania a inceput din 2006, insa 75% dintre germani nu utilizeaza deloc aceasta metoda, iar jumatate dintre ei isi doresc desfiintarea metodei considerate foarte scumpe.

Astfel, potrivit Academiei Romane, sistemul depozit este de cel putin trei ori mai scump decat cel prin puncte de colectare, performantele nefiind pe masura investitiilor.

De exemplu, in Germania, investitia initiala in cumpararea de automate pentru sistemul depozit a fost de aproximativ 1,5 miliarde de euro, iar costurile pentru functionarea acestui sistem este de cel putin 700-800 de milioane de euro pe an, rata reciclarii crescand cu doar 2-3%, potrivit lui Bernd-Ulrich Sieberger, consultant privat si sustinator al sistemului depozit.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri