Neaplicarea masurii de trimitere a bugetarilor in concediu fara plata pentru 10 zile obliga Guvernul sa taie din cheltuielile pentru investitiile ce urmau sa fie facute in infrastructura, invatamant si sanatate, a declarat prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan.
"In conditiile in care Curtea Constitutionala a amanat decizia pentru masura celor 10 zile de concediu fara plata, trebuie gasite alte solutii pentru reducerea cheltuielilor. Va fi facuta o analiza a investitiilor prevazute pentru acest an si ar putea fi facute transferuri de bani de la investitii prevazute, dar care nu s-au facut inca, in sanatate, invatamant sau infrastructura", a afirmat Stolojan, citat de NewsIn.

El a avertizat ca Romania va fi supusa unor "riscuri incredibile" daca intrerupe acordul cu Fondul Monetar International (FMI), in conditiile in care se va afla in situatia de a plati dobanzi foarte mari pentru imprumuturile de pe piata externa.

"Romania mai are 6-12 luni sa-si puna ordine in cheltuieli si o eventuala intrerupere a acordului cu FMI si Comisia Europeana ar supune tara noastra la riscuri incredibile, din cauza cresterii dobanzilor pe plan mondial. Ma astept ca dobanzile la euro si la dolari sa creasca, intrucat tarile vor trebui sa lupte impotriva inflatiei si a riscurilor cauzate de cresterea datoriei publice, in urma investitiilor pe care le-au facut in economie", a spus Stolojan.

"In mod normal", Romania ar fi trebuit sa primeasca in acest an transa de imprumut de la FMI, dar "situatia actuala a Romaniei, obliga Fondul sa-si ia masuri suplimentare de siguranta pentru acordarea banilor", a apreciat liderul PDL.

Reprezentantii FMI "sunt pusi intr-o situatie delicata si nu pot merge sa ceara in boardul FMI acordarea celei de-a treia transe Romaniei, in conditiile in care nu pot discuta cu un Guvern si nu exista siguranta aplicarii legilor convenite cu Executivul de la Bucuresti", a mai spus Stolojan.

Ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri seara in fata comisiilor reunite de buget-finante din Parlament ca guvernul nu mai are timp pentru a aplica masura celor zece zile fara plata in sistemul bugetar, ca urmare a amanarii deciziei Curtii Constitutionale pentru 9 decembrie.

"Cele 1,6 miliarde (lei), cheltuieli cu personalul aferente celor zece zile (de concediu fara plata pentru bugetari n.r.), probabil ca vor constitui cheltuieli suplimentare care vor afecta bugetul general consolidat. Avand in vedere ca nu am primit un raspuns nici pana la aceasta ora, nu mai este timp pentru a le acorda", a afirmat Pogea, la audierile in Comisiile reunite de buget-finante din Parlament.

Pentru acest an, guvernul s-a angajat, prin acordul cu FMI si Comisia Europeana, la un deficit public de maximum 7,3% din PIB, iar la finalul lunii septembrie a atins 5,14% din produsul intern brut (PIB), sub tinta convenita pentru trimestrul III, de 5,4% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri