Secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban (foto) a declarat, la o conferinta pe tema energiei nucleare, ca amplasamentul noii centrale nucleare nu va fi cunoscut in acest an, in conditiile in care Adriean Videanu a spus ca in 2 saptamani ar putea prezenta amplasamentul centralei.
"Le-am raspuns celor de la GreenPeace (organizatie de mediu -n.r.). Au fost 100 de locatii analizate, care sunt catalogate ca fiind secrete. Dar nu ne-am hotarat inca asupra uneia dintre ele. Eu cred, si este doar parerea mea, ca nici in acest an nu vom stii unde anume va fi construita", a precizat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban, citat de NewsIn.

Ministrul interimar al Economiei si Sanatatii, Adriean Videanu, a declarat joi, in cadrul audierilor la comisiile parlamentare, ca in doua saptamani ar putea prezenta amplasamentul celei de-a doua centrale.

De altfel, Videanu a reiterat acest aspect si la 23 august, aflat la Pitesti, ca amplasamentul final pentru noua centrala nucleara din Romania va fi cunoscut pana la sfarsitul acestui an, care a precizat atunci ca in luarea deciziei vor cantari mult si aspectele de echilibrare a sistemului energetic national.

Cea de-a doua centrala nucleara ar urma sa fie data in folosinta dupa 2020.

Noua centrala nucleara care va fi construita va avea o putere instalata de pana la 2.400 MW, potrivit informatiilor transmise de fostul director general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica. Fie va avea doua grupuri de cate 1.200 MW fiecare, fie va avea patru grupuri de cate 600 MW fiecare, potrivit lui Chirica.

Fostul presedinte al Agentiei Nucleare Valica Gorea a declarat in luna aprilie ca studiul de amplasament pentru a doua centrala nucleara a tarii a fost finalizat, iar cele mai bune patru locatii selectate se afla in judetele Brasov, Sibiu, Arad si Cluj.

"Cea mai potrivita locatie pentru noua centrala nucleara ar fi intre Fagaras si Talmaciu, pe Olt. Pentru a stabili cele mai bune locatii pentru centrala nucleara s-a tinut cont de existenta unui rau in apropiere, de seismicitate, roca pentru fundatie, climatologie, circulatia curentilor de aer fiind foarte importanta, si de umiditate", a explicat atunci Valica Gorea.

Studiul de amplasament a costat 3,580 milioane lei, bani suportati din fondurile structurale pentru dezvoltare industriala, potrivit fostului presedinte al Agentiei Nucleare.

Pana acum, CITON Bucuresti, care a facut studiul de amplasament pentru viitoarea centrala nucleara, a analizat peste 100 de locatii.

In prezent, singura centrala nucleara a tarii se afla la Cernavoda si este compusa din doua reactoare cu o putere instalata de circa 700 MW fiecare. In momentul de fata se are in vedere construirea altor doua noi reactoare nucleare, investitie care s-ar putea ridica la circa patru miliarde de euro, care vor fi puse in functiune dupa 2016.

Energia electrica produsa anual de Unitatile 1 si 2 CNE Cernavoda reprezinta circa 17-18% din productia de electricitate totala a Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri