O noua criza a gazelor ar putea duce la sistarea livrarilor catre marii consumatori

Marilor consumatori de gaze le-ar putea fi sistata sau limitata livrarea gazelor, daca s-ar declansa o noua criza asemanatoare celei din ianuarie, cand Rusia a oprit livrarea de gaze catre Ucraina si implicit catre restul Europei, scrie NewsIn.
"In conformitate cu Legea nr. 346/2007 privind masurile pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale, Comisia de coordonare constituita la nivelul Ministerului Economiei a elaborat un plan de actiune pentru situatii de urgenta care cuprinde masurile ce se vor pune in practica in cazul unei crize a gazelor naturale. Principalele masuri ce se vor lua in acest sens sunt mobilizarea intregii capacitati de productie interna de gaze naturale si a capacitatii de extractie din depozitele de inmagazinare, precum si sistarea/limitarea, dupa caz, a consumatorilor cu statut intreruptibil", potrivit datelor transmise de transportatorul national de gaze, Transgaz.

De asemenea, o alta masura prevede trecerea pe combustibil alternativ (de regula pacura) a consumatorilor ce au aceasta posibilitate.
Cei mai mari consumatori ce au statut intreruptibil sunt Azomures, InterAgro si Electrocentrale Bucuresti.

La inceputul acestui an, gigantul Gazprom a sistat livrarea de gaze Ucrainei si implicit Romaniei si restul tarilor europene, timp de aproape trei saptamani, incepind cu 1 ianuarie 2009.

Romania a consumat in 2008 o cantitate de 17,3 miliarde metri cubi gaze. Din productia interna, consumul tarii a fost acoperit doar in proportie de doua treimi, de Romgaz si Petrom, restul cantitatii fiind importata din Rusia, prin companii intermediare.
Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri