Deficitul de cont curent al Romaniei se va ajusta la circa 6% din PIB in 2009 de la nivelul de 12,3% din PIB din 2008, iar investitiile straine directe vor scadea cu 64% in 2009, la 4,9 miliarde dolari, estimareaza BERD in ultimul raport anual de tranzitie.
Astfel, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) estimeaza ca deficitul balantei de plati al Romaniei va insuma 10 miliarde dolari in 2009, in scadere fata de deficitul extern de 24,5 miliarde dolari (16,88 miliarde euro) inregistrat in 2008.

"Deficitul de cont curent s-a ajustat semnificativ anul acesta, la circa 6% din PIB fata de 12,3% in 2008, si a ajutat la reducerea vulnerabilitatilor si la imbunatatirea perceptiilor de risc. Pe termen mediu, Romania are perspective pozitive de crestere, cu o structura diversificata a exporturilor, pozitie strategica si potential de recuperare fata de celalalte state din Uniunea Europeana", sustin analistii BERD.

Potrivit estimarii Fondului Monetar International (FMI), deficitul extern va inregistra o corectie la 5,5% din PIB in 2009, iar in 2010 se va situa la 5,6% din produsul intern brut (PIB).

In acelasi timp, BERD mai estimeaza ca deficitul comercial al Romaniei va ajunge in 2009 la 11 miliarde dolari, pe fondul unor exporturi de 37 miliarde dolari si al unor importuri de 48 miliarde dolari, anunta NewsIn.

"Incetinirea cresterii economice va avea un impact negatv asupra exporturilor Romaniei, iar criza globala de lichiditati va exacerba presiunile de finantare externa si ar putea incetini, de asemenea, investitiile interne. Sectoarele puternic indatorate, precum cel imobiliar sau cel al constructiilor, vor fi afectate cel mai puternic, multe IMM-uri intampinand dificultati", mai sustin analistii BERD.

De asemenea, ponderea ridicata a finantarii bancilor straine face tara vulnerabila la iesirile de capital, "ceea ce ar putea avea efecte secundare asupra sectorului bancar, companiilor si gospodariilor".

"Cu toate acestea, riscul este redus de sustinerea puternica din parte institutiilor financiare internationale si angajamentul bancilor-mama fata de subsidiarele din Romania", mai arata analistii BERD.

In privinta sectorului bancar, BERD sustine ca principalele banci au reactionat bine in fata crizei financiare.

"In general, sistemul este bine capitalizat, iar nivelul lichiditatii este adecvat. Pana acum, majoritatea bancilor au reusit sa suporte recesiunea. Sustinerea bancilor straine, ale caror subsidiare domina piata, a fost cruciala", se mai arata in raport.

Raportul aminteste de nivelul scazut al fortei de munca calificate care, alaturi de sistemul de impozitare, reprezinta principalele dificultati ale mediului de afaceri.

BERD prognozeaza pentru 2009 o scadere a economiei cu 8%, in timp ce in 2010, economia ar trebui sa inregistreze o crestere de 1%.

In acelasi timp, deficitul bugetar s-ar putea ridica la 7,3% din PIB in 2009, iar inflatia s-ar putea situa la 4,5%, conform aceleiasi prognoze.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri