Cel mai mare datornic la bugetul statului, producatorul de huila CNH Petrosani, ar putea fi inchis sau privatizat, daca nu se gasesc solutii pentru a salva compania, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Serban.
"Ministerul Economiei a prezentat FMI programele pe care le are in vedere in privinta Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani, Termoelectrica si Electrocentrale Bucuresti (ELCEN). Pentru CNH, au cerut reducerea subventiei, iar pentru Termoelectrica si ELCEN, rezolvarea datoriilor vechi, pentru a scapa de monitorizare. La FMI, nu exista cuvantul subventie, acesta nu e in politica FMI", a precizat Tudor Serban, citat de NewsIn.

Secretarul de stat din Ministerul Economiei spune ca pentru CNH sunt trei variante posibile: inchiderea companiei, privatizarea ei sau gasirea de solutii pentru a nu-i mai acorda subventii.

"Dar, ca sa nu le mai acordam subventii, este necesara marirea productiei, reducerea personalului si sa se concentreze numai pe minele care sunt eficiente", a precizat Tudor Serban, care a subliniat ca in acest an CNH va disponibiliza 600 de angajati, iar anul viitor alte 1.100 de persoane.

Acesta a afirmat faptul ca joi urmeaza sa se intalneasca iar cu reprezentantii FMI, care au cerut autoritatilor romane detalii despre programele de restructurare si reorganizare.

Potrivit Hotararii de Guvern nr. 622 din 20 mai, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani va beneficia in acest an de subventii totale in valoare de 281 milioane lei.

Tudor Serban mentioneaza totodata ca in 2010 cel mult trei firme mari vor mai primi subventii, respectiv CNH, CFR Calatori si Infrastructura.

Reprezentantii Comisiei Europene si ai FMI au discutat cu experti din Ministerul Finantelor despre stadiul respectarii a angajamentelor asumate in acordul revizuit in legatura cu arieratele companiilor de stat.

Companiile care vor fi monitorizate in prima faza sunt C.N. Cai Ferate CFR, S.N. Transport CFR Calatori, CN a Huilei, Termoelectrica, C.N. de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Electrificare CFR si Administratia Nationala a imbunatatirilor Funciare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri