Senatul a aprobat cu 41 de voturi pentru, 5 impotriva si 23 de abtineri, o initiativa legislativa care propune ca pensionarii care primesc pensii sub plafonul de 1.200 lei sa fie scutiti de plata impozitului de 16%.
Initiativa este semnata de mai multi senatori si deputati PNL si propunea initial ca pensionarii care primesc pensii sub plafonul de 2.000 de lei sa fie scutiti de plata impozitului de 16%.

"Aceasta masura este justificata in conditiile unor cheltuieli din ce in ce mai ridicate ale pensionarilor cu plata impozitelor locale si a utilitatilor, asigurarea medicamentelor si a traiului decent de zi cu zi", se arata in expunerea de motive a proiectului, potrivit NewsIn.

In urma unui amendament adoptat de Comisia de buget-finante, plafonul a fost redus de la 2.000 lei la 1.200 lei, forma votata in plenul Senatului.

Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Valentin Iliescu, a aratat ca Guvernul este impotriva acestei initiative subliniind ca si in forma redusa a plafonului - cea de 1200 lei- aceasta ar produce "consecinte majore" in planul bugetului. "Exista si un alt impediment (...) in varianta initiala pe care initiatorii au propus-o respectiv majorarea acestui prag de la 1.000 RON la 2.000 aparea un tratament fiscal discriminatoriu fata de impunerea celor care obtineau venituri din salarii", a completat Iliescu.

Senatul este prima Camera sesizata, Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestei legi.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
La ce a depasit Ionut Misa planul in iulie? Nu la incasari de taxe!