Comisia Europeana estimeaza ca deficitul extern al Romaniei se va ajusta la 5,5% din PIB atat in 2009, cat si in 2010, evolutia contului de capital si a contului financiar fiind peste asteptari in prima jumatate a acestui an, arata prognoza de toamna a CE.
CE si-a modificat astfel estimarile fata de cele din prognoza de primavara, cand sustinea ca deficitul de cont curent al Romaniei va suferi o corectie pana la 7,4% din produsul intern brut (PIB) in acest an, de la 12,3% in 2008. Pentru 2010 Bruxelles-ul anticipa un deficit al balantei de plati de 6,1% din PIB.

Pentru 2011, Bruxelles-ul anticipeaza un deficit de cont curent de 5,7% din PIB, potrivit NewsIn.

"Ajustarea balantei de plati este in curs. Actualul deficit de cont curent a scazut cu aproape trei sferturi in prima jumatate a acestui an comparativ cu perioada similara din 2008. Acest fapt reflecta o contractie mai accentuata a importurilor, coroborata cu prabusirea cererii interne, care a compensat declinul exporturilor", subliniaza CE.

Prognoza evidentiaza ca "evolutia contului de capital si a contului financiar a fost mai buna decat fusese anticipat", datorita unei "rate mai mari de reinnoire a finantarilor din sectorul corporatist si a unor investitii straine directe mai substantiale, care au compensat usoara incetinire a ratei finantarilor din partea bancilor straine".

"Pe fondul acestei situatii, presiunile asupra cursului de schimb s-au mai temperat", mai arata CE.

Potrivit estimarii Fondului Monetar International (FMI), deficitul extern va inregistra o corectie la 5,5% din PIB in 2009, iar in 2010 se va situa la 5,6% din produsul intern brut (PIB).

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei se va comprima mai puternic in 2009, pana la 4,6% din PIB, urmand sa creasca usor in 2010, la 4,8% din PIB, si sa revina ulterior la 4,7% in 2011.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Isarescu: Un acord cu FMI, imposibil in viitorul apropiat