Comisia Europeana (CE) a modificat proiectiile privind economia Romaniei, aducandu-le in linie cu estimarile Fondului Monetar International (FMI), potrivit prgnozei de toamna publicate de institutie.
CE estimeaza astfel o contractie a economiei romanesti cu 8% in 2009 si o crestere economica de 0,5% in 2010.

"Redresarea economica va ramane, cu toate acestea, superficiala, ca urmare a nevoii continue de ajustare fiscala, a diminuarii intrarilor de capital fata de cele primite inainte de declansarea crizei, precum si de o rata mare a somajului", precizeaza CE.

Executivul european subliniaza ca "daca pietele globale nu vor trece printr-o noua runda de turbulente, economia Romaniei si-ar putea reveni chiar mai rapid decat se anticipeaza". "Intr-un scenariu negativ, incertitudinile politice curente ar putea intarzia implementarea masurilor ce vizeaza stabilizarea economiei si ar putea slabi redresarea, intr-un context extern inca foarte fragil", se mai arata in prognoza de toamna a CE, citata de NewsIn.

Astfel, pe partea de utilizare a produsului intern brut (PIB), CE estimeaza o scadere a consumului privat din Romania cu 12,5% in 2009, a celui guvernamental cu 3%, in timp ce pentru formarea bruta de capital fix (FBCF), o masura a investitiilor din economie, anticipeaza o diminuare de 12,3%, dupa cresteri explozive in ultimii trei ani (de 19,9% in 2006, 30,3% in 2007 si 19,3% in 2008).

Investitiile in echipamente, ca parte a formarii brute de capital fix, ar urma sa se reduca cu 13,1% anul acesta, dupa ce avansasera cu 19% in 2008.

"Redresarea cererii interne ar putea veni cu o oarecare intarziere, din cauza somajului care inca mai creste si a incetinirii ritmului de crestere a salariilor", mai arata CE.

Pentru 2010, Bruxelles-ul anticipeaza un avans cu 2,2% al consumului privat, coroborat cu o scadere cu 4% a celui guvernamental. Formarea bruta de capital fix ar urma sa avanseze cu 1,1% (respectiv cu 1% pe partea de echipamente).Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Vânzările de produse în România au crescut cu aproape 40% 
Setari Cookie-uri