Castigul salarial mediu net a crescut in septembrie cu 0,8% (11 lei) fata de august, pana la 1.359 lei (321 euro), ca urmare a acordarii de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, precum si a realizarilor de productii mai mari, arata datele publicate de Statistica.
"Cu toate ca nivelul castigului salarial mediu brut si net in luna septembrie este mai mare cu putin decat in luna anterioara, este, cu exceptia lunilor februarie si mai, sub nivelul celorlalte luni ale anului 2009", potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In august, castigul salarial mediu net scazuse cu 3% (42 lei) fata de iulie, pana la 1.348 lei.

Ritmul anual de crestere a castigurilor salariale s-a temperat in septembrie la 4,9% de la 5,6% in august, usor sub indicele anual al preturilor de consum, de 4,94% in septembrie, astfel ca angajatii din Romania au inceput sa piarda din puterea de cumparare in ultimul an.

Castigul salarial mediu brut a fost de 1.860 lei (439 euro) in a noua luna a acestui an, fiind cu 0,8% mai mare decat nivelul din luna precedenta. Raportat la octombrie 1990, puterea de cumparare a castigului salarial mediu era cu 23,2% mai mare in septembrie 2009.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in septembrie in activitatile din industria de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale (3.600 lei, 849 euro), iar cele mai mici in industria de fabricare a articolelor de imbracaminte (788 lei, 186 euro), scrie NewsIn.

INS precizeaza ca in ierarhia celor mai bine platite activitati, "intermedierile financiare si transporturile aeriene au cedat locul 1 industriei de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale, inregistrand un nivel brut de 5.068 lei mediu pe salariat".

In septembrie, au fost inregistrate cresteri semnificative ale castigului salarial mediu net, cu 24,9% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv cu 10,5% in extractia minereurilor metalifere.

Castigul salarial mediu net a mai avansat in septembrie cu valori cuprinse intre 5% si 8% in fabricarea produselor textile, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, activitati de editare.

Cresteri mai modeste, cuprinse intre 3% si 5%, au avut loc in serviciile din tehnologia informatiei, serviciile informatice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea echipamentelor electrice, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea substantelor si a produselor chimice.

In septembrie au fost inregistrate si unele scaderi ale castigului salarial mediu net, cauzate de restrangerea activitatii, precum si de acordarea de premii ocazionale in luna anterioara. Astfel, au fost raportate diminuari ale castigului salarial mediu net intre 5% si 8% in fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei.

In plus, au mai fost micsorari cu 3%-5% ale castigului salarial mediu net in extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, cercetare-dezvoltare, alte activitati extractive, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor.

"Pentru activitatile din sectorul bugetar unde s-au manifestat, in general, tendinte de scadere, castigul salarial mediu brut in administratia publica a inregistrat in luna septembrie cel mai mic nivel comparativ cu restul lunilor anului. Situatie similara se constata si in ceea ce priveste invatamantul si sanatatea unde, cu o usoara crestere a nivelului salarial brut din septembrie fata de luna august, acesta este inferior tuturor celorlalte luni ale anului 2009", mai arata INS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri