Romania a avut in septembrie cel mai mic ritm de scadere a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, in termeni anuali, de 0,1%, in timp ce la nivelul blocului comunitar preturile la producator s-au redus cu 7,3%, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Malta a fost singurul dintre statele membre care au raportat in septembrie o crestere a preturilor productiei industriale, in termeni anuali, de 0,7%, potrivit datelor biroului european de statistica. In Ungaria, preturile s-au diminuat cu 1,2%, iar in Slovenia, cu 1,6%.

In schimb, cele mai importante scaderi de preturi la producator au fost inregistrate in a noua luna a acestui an in Olanda, de 13,4% fata de luna similara din 2008, Lituania, de 12,1%, si Danemarca, de 11,3%, scrie NewsIn.

In septembrie, preturile productiei industriale s-au micsorat in zona euro cu 7,7% fata de aceeasi luna din 2008.
Preturile din sectorul energetic s-au redus in a noua luna din 2009 cu 16,8% in UE si cu 17,6% in zona euro fata de luna similara a anului trecut. In septembrie s-au ieftinit si bunurile intermediare, cu 6,5% in UE si cu 7,3% in zona euro, cele de uz curent, cu 2,2%, respectiv 3,2%, precum si bunurile de capital, cu 0,1% in blocul comunitar si cu 0,5% in zona euro.

In schimb, preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 1,2% in UE si cu 0,7% in zona euro.
Fata de august, preturile la producator au urcat in septembrie in Romania cu 0,2%, in timp ce blocul comunitar a avut un declin lunar al preturilor productiei industriale de 0,7%, iar zona euro, de 0,4%.

Datele publicate marti de Institutul National de Statistica sunt usor diferite de cele prezentate de Eurostat, in ce priveste evolutia preturilor productiei industriale, in termeni anuali. Astfel, scaderea este de 1,2% fata de septembrie 2008, potrivit INS.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Când s-ar putea deschide mall-urile? Răspunsul ministrului Economiei
Setari Cookie-uri