Aproximativ 82% dintre managerii din Romania estimeaza ca revenirea economica va incepe in ultimul trimestru al anului viitor, potrivit unui studiu realizat in septembrie si octombrie in 11 tari din Europa Centrala si de Est de compania de consultanta Roland Berger.
Daca in privinta economiei romanesti, 82% dintre manageri se asteapta ca aceasta sa-si revina in ultimele trei luni din 2010, in ceea ce priveste companiile pe care le conduc, 67% dintre sefii de companii din Romania cred ca acestea vor incepe sa creasca din trimestrul al patrulea al anului viitor.

“Urmatoarele 12 luni nu vor fi exuberante. Se vede deja diferenta intre companiile care in ultimii ani au crescut fara a fi foarte solide si companiile care au fost stabile si care nu sunt timide in a se adapta crizei. Realitatea din 2008 nu mai este relevanta acum si vor supravietui cei care stiu sa se schimbe”, a declarat Codrut Pascu (foto), managing partner al companiei de consultanta Roland Berger in cadrul “Oracle Day”, eveniment organizat de Oracle, unul dintre cei mai importanti producatori de software la nivel mondial si Ziarul Financiar.

Printre cele mai semnificative efecte ale crizei simtite de managerii companiilor din Romania in acest an se numara vanzarile mai mici (87%), incasarea mai dificila a datoriilor (83%), cresterea falimentelor clientilor cu care lucreaza firmele (80%) si limitarea accesului la credite (43%).

In ceea ce priveste masurile adoptate, cele mai populare printre manageri au fost revizuirile de bugete (100%), programele de reduceri ale costurilor (98%) si oprirea angajarilor (76%).

Potrivit studiului Roland Berger, cele mai afectate domenii sunt imobiliarele, industria auto si cea metalurgica.

De asemenea, conform estimarilor managerilor romani, sectorul financiar, companiile din media, IT si telecom isi vor reveni in ultimul trimestru din 2010, in timp ce retailul si bunurile de larg consum vor simti primele semne pozitive intre aprilie si iunie 2010.

Studiul Roland Berger a analizat raspunsurile a 330 de manageri din 11 tari, printre care Austria, Croatia, Polonia, Romania, Rusia, Cehia, Ungariasi Ucraina.

Printre respondentii din Romania se numara aproximativ un sfert din primele 200 de companii la nivel national.

Citeste si Roland Berger: Doar 1 din 10 manageri romani crede ca am trecut de criza


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Planul de reconstrucție economică al UE: câți bani ar urma să primească România
Setari Cookie-uri