Liderii Aliantei Bugetarilor se vor intruni luni pentru a decide cu privire la concediul de 10 zile fara plata, masura care ar duce la reducerea cheltuielilor salariale ale angajatilor de la stat cu 45%, pana la sfarsitul anului a declarat presedintele Sed Lex, Vasile Marica.
"Nu am stabilit inca ce solutie vom alege pentru a ne incadra in limitele de cheltuieli, acum ca Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice pentru rationalizarea cheltuielilor publice a fost declarata constitutionala de catre CCR", a spus liderul Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex potrivit NewsIn.

Marica a adaugat ca "o varianta ar fi sa luam concediul de 10 zile fara plata in perioada alegerilor, insa este riscant pentru ca exista o prevedere in lege care da dreptul ministerelor sa decida cum se fac aceste reduceri".

"Nu vrem sa ne taie cum vor ei din salarii. In total cheltuielile de salarii trebuie sa scada cu 45% in noiembrie si decembrie pentru ca trebuie compensat faptul ca nu s-au facut reducerile in luna octombrie", a explicat liderul Sed Lex.

Vasile Marica a mai spus ca se va consulta, joi, cu Aurel Cornea (peresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, n.r.) si cu ceilalti lideri ai Aliantei Bugetarilor, pentru a convoca o intrunire a Aliantei pentru luni dupa-amiaza.

"Cel mai probabil intalnirea va avea loc luni dupa-amiaza, pentru ca dimineata vor avea loc intalniri ale federatiilor sindicale", a precizat Marica.

Presedintele Sed Lex s-a intalnit joi cu reprezentantii Ministerului Finantelor pentru a discuta despre modalitatile de aplicare a Legii privind rationalizarea cheltuielilor publice dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, miercuri, sesizarea PNL privind neconstitutionalitatea Legii de reorganizare a unor autoritati si institutii publice si a Legii salarizarii unice.

Secretarul de stat Mihai Seitan a declarat joi, pentru NewsIn, ca zilele de concediu fara plata pot fi acordate in lunile noiembrie si decembrie, dupa promulgarea Legii privind reorganizarea unor institutii publice, reducandu-se numarul acestora proportional cu timpul ramas pana la finalul anului.

Seitan a precizat ca, in urma unor intelegeri cu conducatorii institutiilor publice, poate fi redus programul zilnic cu cateva ore, pot fi acordate zile intregi de concediu fara plata sau poate fi utilizata o formula "mixta".

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat, prin acordurile cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, la un deficit bugetar de maximum 7,3% din produsul intern brut (PIB) in acest an. Dezechilibrul bugetului public a ajuns la finalul lunii septembrie la 5,14% din PIB, sub tinta convenita pentru finalul trimestrului III, de 5,4% din PIB.

Presedintele Traian Basescu a promulgat joi Legea salarizarii unitare si Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri