Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE), una din cele mai importante institutii de invatamant superior din Romania si unul din principalii furnizori de personal pe piata fortei de munca, si-a redus numarul de cursanti de la 45.000, cati erau la inceputul anului universitar 2008-2009, la 38.000-39.000.
Tinta academiei este ca pana in 2013 numarul cursantilor (studenti, doctoranzi, masteranzi) sa scada pana la 30.000, reducerea urmand a fi facuta gradual, prin diminuarea locurilor disponibile la admitere.

“Reducerea numarului de cursanti este cauzata atat de numarul insuficient de cadre didactice de care dispunem, cat si de previziunile privind scaderea demografica a populatiei. In prezent, la cei 38.000-39.000 de cursanti avem circa 950 de cadre didactice, iar pentru a functiona la parametri optimi, ar mai fi nevoie de inca 600 de cadre didactice”, a declararat, pentru Wall-Street, Gheorghe Rosca (foto), rectorul ASE.

Rosca precizeaza ca, in prezent, institutia de invatamant superior nu mai poate face angajari, din cauza unei ordonante guvernamentale care interzice scoaterea la concurs a posturilor.

“Nu inteleg de ce nu mai putem face angajari, atata timp cat Ministerul Educatiei nu ne acorda bani pentru plata salariilor, ci acorda o anumita suma de bani pentru fiecare student. Daca noi ne gestionam fondurile astfel incat sa putem plati salariile mai multor profesori, ar fi normal sa putem angaja personal”, spune Rosca.

La inceputul anului universitar 2009-2010, academia a redus cu 10% numarul locurilor disponibile la admitere. Concret, institutia de invatamant a taiat circa 1.000 de locuri de pe listele pentru admitere.

“Puteam sa facem o reducere brusca a numarului de locuri, insa o astfel de masura ar fi avut un impact prea mare atat in randul celor care studiaza in prezent la ASE, cat si in ceea ce-i priveste pe cei care vor sa urmeze cursurile academiei”, mentioneaza rectorul institutiei de invatamant superior.

Diminuarea numarului de cursanti al uneia din cele mai mari institutii de invatamant superior de pe piata locala ar putea reprezenta, pe termen mediu si lung, o lovitura importanta pentru piata fortei de munca, in conditiile in care foarte multi absolventi de ASE ajung sa lucreze in sectorul financiar-bancar sau IT&C.

Printre cei mai cunoscuti absolventi de ASE de pe piata locala a fortei de munca se numara Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu – prim-vice guvernator BNR, Nicolae Danila, fostul presedinte al Bancii Comerciale Romane (BCR) sau Florin Pogonaru – presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Reducerea numarului de locuri a inceput deja cu admiterea pentru anul universitar 2008-2009, numarul locurilor scoase la concurs la admiterea intr-una din universitatile in cadrul ASE fiind redus cu 600 fata de anul 2007-2008, pana la 4.200.

In anul universitar 2007-2008, ASE-ul a livrat pe piata 16.000 de absolventi, dintr-un total de circa 250.000 de absolventi inregistrati la nivel national, ca urmare a introducerii sistemului de invatamant tip Bologna, in urma caruia doua generatii au absolvit in acelasi an studii superioare.

Introducerea ciclului de licenta Bologna a presupus scurtarea studiilor de licenta la trei ani. De asemenea, pentru a se specializa intr-un anumit domeniu, orice student trebuie sa urmeze un master de doi ani.

Anul trecut, ASE-ul a avut venituri de 69,5 miloane de euro si cheltuieli de 68,5 milioane de euro, potrivit informatiilor de pe site-ul institutiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri