Banca Nationala a Romaniei a modificat prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, aceasta urcand pana la 4,5%, de la 4,3 cat era prognoza anterioara, pe fondul unor cresteri ale preturilor ce vor fi generate de accizele la tutun.

"Anticipatiile inflationiste ne ajuta in continuare, fiind temperate", a explicat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, adaugand insa ca nu ne mai ajuta ca in trecut.

"Insa avem o prognoza privin rata anuala a inflatiei pentru sfarsitul acestui an mai mare decat cea anterioara, de 4,5%, principalul factor care a influentat decizia fiind evolutia accizelor la tutun. La noi ponderea tigarilor este, din pacate, cea mai mare comparativ cu alte tari. Nu am inteles de ce este ponderea tigarilor asa mare in Romania. Probabil suntem fumatori mai infocati", a declarat Mugur Isarescu.

BNR a stabilit tinta de inflatie pentru anul 2011 la 3%, plus sau minus un punct procentual (2-4%), urmand ca banca centrala sa poarte discutii cu guvernul in legatura cu asumare tintei.

Rata anuala a inflatiei a coborat in septembrie la 4,94%, nivel minim din iulie 2007, dar care ramane foarte ridicat comparativ cu celelalte state din Uniunea Europeana.

Citeste si BNR spune stop creditelor ieftine. Ce decizii a luat banca centrala in anul crizei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Rata anuala a inflatiei a coborat la 3,4% in octombrie