Fondul Monetar International nu a putut finaliza evaluarea cu privire la situatia Romaniei, motiv pentru care va trimite o noua misiune in tara noastra pentru a finaliza discutiile cu autoritatile, astfel incat a treia transa de bani din imprumutul incheiat cu FMI sa fie eliberata cat mai repede, a explicat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.
[Update 7]: "Conform programului nostru, boardul ar trebui sa se intalneasca pe 15 decembrie pentru a discuta problema Romaniei, astfel ca toate angajamentele tarii ar trebui indeplinite cu cel mult cinci zile inainte. Trebuie sa ne asiguram de o situatie fiscala adecvata in 2010 si pentru asta avem nevoie macar de buget ", a afirmat Franks.

[Update 6]:
“Romania nu poate strange cureaua la nesfarsit. Sigur ca poti strange cureaua, dar la un moment dat aceasta se va rupe. Ceea ce mai poti face este sa intri la dieta. Pe termen lung, sectorul public trebuie pus la dieta", a spus Franks.

[UPDATE 5]:
Banii din urmatoarea transa de la Uniunea Eurpeana nu vor ajunge in Romania pana la finalul anului 2009. "In ceea ce priveste transa a treia din imprumutul de la FMI sunt sanse foarte reduse ca ea sa mai fie primita in acest an, cel mai probabil in ianuarie sau februarie 2010", a explicat seful misiunii FMI in Romania.

[UPDATE 4]:
“Provocarea cea mare in Romania este sa transpui masurile convenite la nivel tehnic intr-un buget care sa fie elaborat si aprobat. Exista anumite obstacole politice, iar acest lucru il stiti la fel de bine ca mine, care fac ca acest lucru sa nu se poata intampla, iar institutiile internationale nu pot face nimic in acest sens. Este necesara o inelegere politica in Romania care sa adopte masurile necesare pentru a respecta tintele convenite in acordul de imprumut si pentru a face ca acest program sa continue si in 2010”, a spus Franks.

[UPDATE 3]:
“Din pacate, masurile fiscale au fost validate prea tarziu in Romania pentru a mentine deficitul in tinta pentru 2009. Nu ne asteptam ca tinta de la sfarsitul lui 2009 pentru nivelul deficitului si al arieratelor sa fie atinsa. Este improbabil ca pana la sfarsitul anului 2009 Romania sa poata finaliza toate problemele pe care le are. Fara actiuni suplimentare, previziunea noastra este ca deficitul bugetar va ajunge, in 2010, la 9% din PIB. Impreuna cu Ministerul de Finante am gasit o serie de masuri care dupa ce vor fi adoptate vor conduce la un deficit de 5,9% din PIB in 2010, cel convenit in acord”, a explicat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

FMI estimeaza ca la sfarsitul lui 2009 defictul bugetar va ajunge la 7,8% din PIB.

[UPDATE 2]: Care sunt criteriile din acord indeplinite de Romania:
- nivelul rezervelor internationale
- nivelul inflatiei
- deficitul bugetar la finalul lunii septembie

Ce tinte a ratat Romania:
- nivelul arieratelor stabilit pentru finalul lunii septembrie

[UPDATE 1]: "Am facut o noua serie de prognoze pentru Romania pentru anii 2009 si 2010 si vedem perspective mai bune pentru economie. Pentru acest an intrevedem o pozitie usor mai buna, iar prognoza de scadere economica a fost revizuita la 7,5 – 8%, fata de cea anterioara care era de 8,5%. Continuam sa avem asteptarea ca in 2010 in Romania o sa existe o usoara crestere economica, de 0,5% din PIB" a spus Jeffrey Franks.

"As vrea sa incep prin a spune ca am inregistrat progrese foarte cbune in discutiile pe pare le-am avut in ultimele 10 zile cu autoritatile romane si ne aflam in pozitia de a finaliza cu rapiditate evaluarea pentru a elibera urmatoarea transa de bani de indata ce situatia politica din Romania se va rezolva", a declarat Jeffrey Franks (foto).

"Desi nu am reusit sa finalizam pe deplin misiunea de analiza vom continua sa analizam si vom trimite o misiune a FMI pentru continuarea si finalizarea discutiilor de indata ce situatia o va permite", a explicat seful misiunii FMI.


FMI si Romania:

Finantele au luat 793,8 mil. euro din piata, jumatate din transa a treia de la FMI


Fara transele FMI si CE, Romania intra in colaps si va avea 1 milion de someri in 2010

Ce a discutat FMI cu patronatele


Franks: Problemele Romaniei nu pot fi rezolvate de un singur partid, ci de o coalitie de forte

FMI ramane consecvent: Economia Romaniei revine pe plus in 2010

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri