FMI nu exclude sa vireze impreuna a treia si a patra transa din imprumutul pentru Romania, in cazul in care o prelungire a tensiunilor politice ar face ca urmatoarea vizita a misiunii sa aiba loc la finalul lui ianuarie-inceputul lui februarie, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.
"Acordul nostru prevede ca evaluarile in cadrul acordului sa aiba loc la fiecare trei luni. Evaluarea pentru a patra transa era prevazuta initial pentru sfarsitul lui ianuarie-inceputul lui februarie 2010. In cazul in care situatia politica nu se rezolva mai devreme, am putea combina revizuirile pentru a acorda Romaniei o dubla tragere a transelor", a spus Franks vineri seara, citat de NewsIn.

Astfel, potrivit lui Franks, exista sanse ca, in functie de evolutia climatului politic intern, FMI sa livreze cumulat Romaniei circa 2,35 miliarde euro, echivalentul urmatoarelor doua transe.

Misiunea FMI si-a incheiat vineri vizita in Romania, fara a decide livrarea celei de-a treia transe din imprumut, in valoare de 1,409 miliarde DST (drepturi speciale de tragere), ceea ce reprezinta aproximativ 1,5 miliarde euro.

Initial, aceasta tragere era programata pentru jumatatea lunii decembrie 2009, insa, in lipsa unui guvern cu drepturi depline, FMI a amanat decizia, precizand ca exista sanse mici ca livrarea acestor fonduri sa se mai realizeze in acest an.

A patra transa de la Fond fusese programata orientativ pentru 15 martie 2010, in functie de performantele tarii la finalul lui 2009 si de a treia examinare a FMI, Romania urmand sa primeasca atunci 766 milioane DST (circa 847 milioane euro).

Jeffrey Franks si-a exprimat totodata speranta ca in 2010, prin redresarea economiei romanesti, guvernului sa-i fie mai usor sa finanteze deficitul bugetar, astfel incat sa nu mai fie nevoie ca o parte din urmatoarele transe sa mearga tot in acest sens, ci spre rezervele valutare.

"Finantarea deficitului bugetar cu bani de la FMI este neobisnuita, nu este un lucru pe care il facem in mod uzual. In cazul de fata, am acceptat deoarece situatia financiara a statului era dificila. Ne asteptam ca in 2010 sa fie mai usor. Nu avem o decizie finala in acest sens, deoarece trebuie mai intai sa fie un guvern cu care sa putem discuta", a spus Franks, intrebat daca este posibil ca si celelalte transe, incepand cu a patra, sa finanteze dezechilibrul bugetar.

FMI si-a dat deja acordul ca jumatate din transele a II-a si a III-a din imprumut sa mearga spre finantarea deficitului bugetar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri