Deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 61,4% in primele noua luni, la 6,93 miliarde euro. Romania a importat in primele noua luni cu 36% mai putin decat in perioada similara din 2008, respectiv 28,1 miliarde euro, si a exportat cu 18,3% mai putin, de 21,18 miliarde euro.
Exprimat In lei, deficitul comercial s-a redus in primele noua luni cu 55,2%, la 29,3 miliarde lei, potrivit NewsIn.

In perioada ianuarie-septembrie 2009, exporturile Romaniei catre tarile din afara spatiului comunitar au scazut cu 28,7% fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 5,48 miliarde euro, iar importurile din afara UE s-au redus cu 44,1%, pana la 7,5 miliarde euro.

Romania a livrat catre celelalte 26 de state din UE marfuri in valoare de 15,7 miliarde euro, cu 13,9% mai putin decat i ianuarie-septembrie 2008, si a importat cu 32,4% mai putin, de aproximativ 20,6 miliarde euro.

Masinile si echipamentele de transport au avut in continuare cea mai mare pondere in exporturile romanesti din primele noua luni, de 41,9%, fiind urmate de combustibili (6,4%), produse agroalimentare, bauturi si tutun (6,1%), materii prime si materiale (6,1%) si produse chimice si conexe (4,7%). Alte produse manufacturate au reprezentat 34,8% din totalul exporturilor.

La importuri, masinile si echipamentele de transport au reprezentat 33,1%, fiind urmate de produse chimice (14,3%), combustibili (9,5%), produse agroalimentare, bauturi si tutun (8,8%) si materii prime (2,7%). Alte produse manufacturate au reprezentat 31,6% din totalul importurilor din primele noua luni.

"Diferenta dintre dinamica calculata pe baza valorilor exprimate in lei si cea calculata din valori exprimate in euro a fost determinata de deprecierea monedei nationale in lunile ianuarie-septembrie 2009 cu valori ce se situeaza in intervalul 13,9% - 19,6%, fata de lunile corespunzatoare din anul 2008", se mai arata in comunicatul INS.

Institutul National de Statistica (INS) calculeaza importurile in preturi CIF, ce includ costurile legate de transport din tara de origine, si exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri