Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in septembrie cu 13,9% fata aceeasi luna din 2008, mai ales ca urmare a scaderii semnificative a vanzarilor de carburanti si de marfuri nealimentare, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

In august, declinul a fost mai temperat, de 12,1%, tot in date ajustate sezonier.

Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, declinul a fost mai putin pronuntat, de 11,8%, fata de septembrie 2008.

In a noua luna a acestui an, cel mai important declin a fost inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 21,1%, urmat de scaderea cu 10,2% a vanzarilor de bunuri nealimentare. In plus, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au micsorat cu 7,9% fata de aceeasi luna din 2008.

In septembrie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a diminuat cu 42% fata de luna similara a anului trecut, pe fondul reducerii cu 48% a vanzarilor de autovehicule.

Afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, s-au micsorat cu 16,7% fata de septembrie 2008, determinate in principal de scaderea activitatilor agentiilor turistice si tur-operatorilor (-41,2%).

Fata de august, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, au scazut pe ansamblu cu 1,4% in septembrie, dupa ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au diminuat cu 3,2%, iar comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate s-a redus cu 1,8% fata de luna precedenta. In schimb, cifra de afaceri din vanzarile de produse nealimentare a crescut cu 1,5%.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania, lider in UE la cresterea comertului cu amanuntul, in iulie