Oficialul sustine ca numarul cazurilor de insolventa de la finele lunii septembrie (15.300) ar fi fost mai mare daca nu s-ar fi suprapus cu greva judecatorilor, iar dintre acestea doar 2,5%, adica 400 de companii, au intrat in reorganizare sau restructurare.

"Companiile care au intrat in insolventa ar fi fost mai multe daca nu ar fi fost greva judecatorilor in luna septembrie. Numarul firmelor care aleg sa se reorganizeze sau sa se restructureze este foarte mic, spre deosebire de al celor care intra in insolventa. Ar trebui insa ca numarul companiilor care aleg sa se reorganizeze sa creasca, pentru a primi bani proaspeti, deoarece este foarte greu sa primesti bani proaspeti daca esti in stare de insolventa, pentru ca pierzi in fiecare luna din furnizori, precum si din bani", a declarat Weiler, in cadrul unei dezbateri despre "Investitiile in perioada de declin economic", organizate de Business Review.

Reprezentantul BCR sustine ca antreprenorii romani sunt inca in stadiul de negare a situatiei in care se afla. Pe de alta parte, practicienii din domeniul insolventei si restructurarii, administratorii, consultantii sau avocatii, nu sunt intotdeauna bine pregatiti.

“Cumparatorii strategici se intorc usor in piata”


Weiler sustine ca in ultimele doua-trei luni s-a observat o crestere a numarului potential de tranzactii de tip fuziuni si achizitii.

"In primele noua luni ale anului numarul de fuziuni si achizitii a scazut cu 62% fata de anul precedent, pana la 58, fata de 153 cate s-au inregistrat in aceeeasi perioada a anului 2008, iar daca anul trecut valoarea unei tranzactii medii era in jurul sumei de 29 milioane de euro, in acest an a scazut la 10 milioane de euro", a precizat Weiler.

Directorul executiv al departamentului Corporate Finance&Investment Banking BCR a spus ca aceste cifre se refera numai la tranzactiile ale caror valoare a fost facuta publica, iar numarul acestora nu include si segmentul de real-estate.

Dan Weiler a explicat ca valoarea tranzactiilor incheiate in primele noua luni ale anului trecut era de 2,5 miliarde de euro, in timp ce in acest an valoarea a fost de 280 milioane euro, in mare parte si pentru ca in anul anterior se incheiau mai multe tranzactii de peste 100 de milioane de euro, fata de una cat s-a inregistrat in acest an.

Reprezentantul BCR a mai spus ca antreprenorii inca incearca sa se adapteze la conditiile pietei, insa sunt in faza de negare a dificultatilor pe care le au.

"Mai bine renunti la segmentele din afacere care nu merg bine, nu sunt rentabile. Cu siguranta ca unii vor mai si pierde. Pe de alta parte, achizitia unei companii in reorganizare ar fi o oportunitate foarte buna", a mentionat Weiler.

In plus, el a observat o intoarcere a cumparatorilor in piata de fuziuni si achizitii.

“Investitorii strategici se intorc usor in piata de fuziuni si achizitii din intreaga lume si sper ca acest lucru sa fie valabil si pentru Romania.


Aproape totul despre insolventa: Cum pot companiile sa castige timp pentru a se reorganiza