Solutia optimala de ajustare pentru Romania vizeaza cheltuielile publice, in sensul reducerii celor salariale si materiale si concentrarii pe investitii, una din alternative constand in majorarea impozitelor, "care e exact ce nu trebuie in recesiune", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Taierea cheltuielilor salariale si materiale, care nu produc locuri de munca si venituri viitoare, trebuie realizata si resursele indreptate catre investitii. Aceasta ar fi solutia optimala pentru Romania", a afirmat Isarescu, citat de NewsIn.

"O alta solutie este majorarea impozitelor, care este exact ce nu ne trebuie in recesiune. Daca nici asta nu va fi optiunea, atunci piata va face ajustarea si va fi dura", a mai spus el.

Programul extern de finantare al Romaniei este in primul rand cu Uniunea Europeana si in subsidiar cu FMI si Banca Mondiala, a caror implicare in acord a fost determinata de profunzimea crizei economice, a mai sustinut Isarescu.

El a subliniat, totodata, ca Romania nu are alternativa viabila si valida la acordul cu institutiile financiare internationale.

"Nu cred ca avem alternativa viabila si valida la acest acord cu UE si FMI. Observati si ierarhizarea. Discutiile Romaniei au inceput cu UE. Faptul ca am ajuns ulterior sa negociem si cu FMI si Banca Mondiala este legat de acuitatea crizei, profuzimea acesteia. Fac o paranteza sa spun ca nu credeam sa ajung, dupa 20 de ani, sa negociez tot cu Fondul", a spus Isarescu miercuri, precizand ca rolul principal al FMI este determinat de experienta institutiei in gestionarea miscarilor masive de capital.

Astfel, guvernatorul BNR a explicat ca "exista o dominanta a FMI" in compensarea miscarilor brutale de capital privat cu fonduri publice si a reamintit ca Romania este membra a UE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri