Analistii grupului bancar Citi estimeaza ca rata anuala a inflatiei va ajunge la aproximativ 3,8% la finalul lui 2010, proiectia acestora fiind mult mai pesimista decat cea anuntata de Banca Nationala a Romaniei, de 2,6%.
In plus, analistii Citi sustin ca prognoza privind rata inflatiei poate fi revizuita in crestere daca instabilitatea politica din Romania se va mentine sau daca pretul petrolului va creste. "Ne asteptam ca inflatia sa coboare spre 3,8% pana la finalul anului viitor, estimare care este mai pesimista decat ultima prognoza a BNR de 2,6%", se arata in ultimul raport al Citi.

Prognoza Citi se bazeaza pe un mediu politic mai stabil pana la inceputul anului viitor care sa sprijine implementarea programului de finantare externa convenit cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, iar procesul dezinflationist urmeaza sa fie sustinut si de o redresare moderata a leului.

Grupul Citi a revizuit, recent, prognoza pentru cursul de schimb la finalul acestui an la 4,32 lei/euro, de la estimarea anterioara de 4,1 lei/euro, asteptandu-se la o prezenta activa a bancii centrale pe piata valutara, pentru a contracara efectele negative ale incertitudinii politice.

Banca Nationala a Romaniei a mentinut in noiembrie prognoza pentru inflatia la finalul lui 2010, la 2,6%, iar tinta de inflatie pentru finalul anului viitor este de 3,5% plus sau minus un punct procentual (intervalul 2,5 - 4,5%).

Citeste si prognoza Citi privind deficitul extern al Romaniei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania si Bulgaria, tarile cu cele mai mari scumpiri din UE