Banca centrala se va incadra in tinta de inflatie stabilita pentru finalul acestui an, dupa ce in octombrie rata inflatiei a coborat la 4,3%, estimeaza analistii chestionati de NewsIn, care considera, insa, ca deciziile de politica monetara vor depinde in principal de situatia politica.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fixat pentru finalul acestui an o tinta de inflatie de 3,5%, plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,5% la sfarsitul lui decembrie, la marja superioara a tintei.

"Dupa ultimele date pe inflatie, sansele ca BNR sa isi atinga tinta au crescut, dar nu cred ca este relevant pentru politica monetara, care ia in calcul riscurile mai mari ce persista din instabilitatea politica", a declarat economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru Chidesciuc.

El estimeaza, totusi, o reluarea a ciclului de relaxare a politicii monetare a BNR pe masura ce tendinta dezinflationista va continua in 2010, conform si estimarilor bancii central, care prognozeaza o inflatie de 2,6% la finalul anului viitor.

Analistii considera, de altfel, ca decizia de saptamana trecuta a consiliului de administratie al BNR, de a mentine un status quo in ceea ce priveste politica monetara, a fost determinata in principal de situatia politica tensionata, care risca sa amane si primirea transelor de la FMI si CE.

"Oprirea relaxarii politicii monetare s-a explicat prin tensiunile politice care pun presiune pe prima de risc de tara. Problema este la nivel politic pentru reluarea relaxarii politicii monetare", a explicat economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care estimeaza ca BNR isi va atinge limita superioara a intervalului de inflatie tintit.

Seful departamentului de cercetare din cadrul Volksbank Romania, Melania Hancila, considera ca datele pe inflatie sunt un semnal al "politicii monetare destul de puternice a BNR" si crede ca banca central isi va atinge tinta de inflatie, cu conditia ca leul sa nu isi reia deprecierea.

"Relaxarea politicii monetare va avea loc la inceputul lui 2010, in ianuarie sau in februarie, dar depinde de ce se intampla pe plan politic, motiv pentru care s-a si pus pe pauza acest process", a afirmat Hancila.

In afara de curs, un alt factor de risc pentru atingerea tintei de inflatie la finalul acestui an este reprezentat de efectul de baza nefavorabil.

"In ultimele doua luni din 2008, inflatia a fost mica si am avea nevoie de o inflatie lunara de 0,35% (in noiembrie si decembrie, n.r.), ceea ce nu e imposibil, dar depinde de evolutia cursului de schimb si de acciza la tutun", spune economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

BNR si-a modificat prognoza de inflatie pentru 2009 in cadrul ultimului raport trimestrial asupra inflatiei, la 4,5%, de la 4,2% anterior.

Banca centrala a precizat la inceputul acestei luni ca se asteapta pe termen scurt la aparitia unor presiuni inflationiste, ca urmare a cresterii accizelor din ianuarie, a decuplarii dobanzilor din piata de dobanda cheie si a anticipatiilor nefavorabile induse de "climatul politic volatil", argumente care impun o politica monetara prudenta.

Consiliul de Administratie al BNR a decis saptamana trecuta sa mentina dobanda de politica monetara la 8% si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si in valuta la 15%, respectiv 30%, in contextul turbulentelor de pe scena politica si incertitudinii privind respectarea calendarului in acordul cu FMI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri