“Criza nu va avea o evolutie in W, in primul rand datorita increderii, ce pare sa revina in zona economica, dar si a stimulilor monetari, injectati cu multa generozitate de bancile centrale, care se vor tranforma in cresteri”, sustine Croitoru.

Mai mult, asa cum criza a venit in Romania pe patru canale, al comertului, ratei de schimb, finantarii si increderii, si influenta pozitiva o sa fie transmisa pe aceleasi directii.

“Din pacate, intarzierea cu care se va transmite va fi mai mare decat in mod normal, din cauza crizei politice, care a dus deja la amanarea primirii banilor de la FMI. Dar odata incheiata aceasta situatie, economia mondiala va influenta pozitiv si va ajuta la reluarea cresterii”, a explicat Lucian Croitoru.

Astfel, anul viitor va fi unul de cumpana iar in 2011 vom vedea un plus semnificativ.

Croitoru a mai spus ca nu este de acord nici cu introducerea unei taze pe toate tranzactiile, asa cum se vehiculeaza chiar de anumiti candidati la presedintie, dar nici cu reducerea impozitelor.

“Cred ca ar fi o mare greseala sa reducem impozitele chiar acum, Romania are nevoie sa isi reia cresterea sustenabil si asta depinde de stabilitatea macroeconomica. Nici marirea impozitelor nu este o solutie buna, pentru ca ar fi o frana puternica in cresterea economiei”, a explicat guvernatorul guvernatorului BNR.

El a mai spus ca in Romania este o asimetrie foarte mare in mediul economic, pentru ca daca sectorul privat a avut taria sa faca toate ajustarile necesare, de la reducerea costurilor pana la concedieri, sectorul public inca nu a reusit acest lucru.

“Intreaga ajustare din contul curent a venit exclusiv pe ruta mediului privat, iar acum este de datoria celui public sa faca ajustari in aceasta directie”, a mai spus Croitoru.

la inceputul lunii, guvernul format de premierul desemnat Lucian Croitoru nu a primit votul de investitura din partea Parlamentului, decizia fiind adoptata cu 250 de voturi "impotriva" si 189 "pentru",