Numarul de someri din Romania a ajuns in octombrie la aproape 654.000, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani si jumatate
De asemenea, rata somajului a urcat la finalul lunii octombrie la 7,1%, potrivit datelor Agentiei Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Astfel, numarul de someri a crescut in octombrie pentru a 16-a luna la rand. Un numar atat de mare de someri nu a mai fost atins din aprilie 2004, cand au fost inregistrate 661.895 persoane fara loc de munca.

Rata somajului a urcat la 7,1%, de la 6,9% in septembrie. Cea mai mare rata a somajului se inregistreaza in judetul Mehedinti (13,2%), urmat de Vaslui (12,4%), iar cea mai mica in Bucuresti si Ilfov (2,1%).

Din numarul total de someri, 374.209 sunt indemnizati, iar 279.730 neindemnizati. Rata somajului in randul femeilor a urcat la 6,8%, de la 6,5% in septembrie.

Top judete/rata somajului - octombrie

In 30 septembrie, directorul ANOFM, Eugen Preda, declara, citat de NewsIn, ca numarul somerilor ar putea creste pana la sfarsitul anului la 725.000 - 750.000 de persoane, in conditiile in care rata somajului se va apropia de 8%.

El a adaugat ca, data fiind perioada de scadere a economiei, considera ca rata somajului va creste si in trimestrul I din 2010, dar a precizat ca nu poate spune daca va ajunge la 9% dupa primele trei luni ale anului viitor.

Directorul ANOFM a mai spus ca principalele domenii afectate de criza economica, ce se reflecta si asupra salariatilor, sunt constructiile, domeniul bunurilor de folosinta indelungata si al celor de uz curent.

Rata somajului din Capitala a urcat la 2,1% la sfarsitul lui octombrie, de la 1,97% la 30 septembrie, iar numarul total al somerilor inregistrati in evidentele Agentiei Municipale pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) Bucuresti a crescut cu 2.586 persoane la 23.892, a anuntat institutia.

O alta estimare pesimista ii apartine secretarului de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, potrivit caruia, rata somajului va ajunge la 10% in prima parte a anului viitor, cand numarul persoanelor fara loc de munca ar putea ajunge la un milion, cifra care-i include si romanii care vor reveni din strainatate.


Suntem intr-o perioada de criza in care somajul s-a dublat in ultimele noua luni, iar potrivit prognozelor pe care le avem de la FMI se pare ca in prima parte a anului viitor rata somajului va ajunge la 10%. Este vorba de un milion de oameni fara locuri de munca, iar la stabilirea acestei cifre s-a avut in vedere si revenirea in tara a romanilor din strainatate", a spus Seitan.

Reprezentantul Ministerului Muncii sustine, insa, ca in ultima perioada foarte putini romani s-au intors din strainatate, speriati fiind de lipsa locurilor de munca din Romania.

"Foarte multi romani traiesc din somajul bun pe care-l primesc in Spania", a adaugat Seitan.

Economistul-sef al BERD: Efectele crizei se vor resimti in Romania inca 2 ani















Sursa: ANOFM




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri