Romania nu a reusit sa iasa din recesiune in trimestrul al treilea, la fel ca alte sase tari din UE, in timp ce economiile altor zece state membre au reusit sa inregistreze cresteri fata de trimestrul al doilea al acestui an, a anuntat Eurostat.
Astfel, economia Romaniei s-a comprimat in trimestrul trei cu 0,7%, a patra scadere la nivelul Uniunii Europene, dupa Estonia (-2,8%), Ungaria (-1,8%) si Cipru (-1,4%). Marea Britanie, Spania si Grecia au mai raportat scaderi ale produsului intern brut fata de perioada aprilie-iunie 2009, de 0,4%, respectiv cate 0,3%.

La nivelul intregului bloc comunitar, economia a avansat cu 0,2%, iar cea de la nivelul zonei euro, cu 0,4%, mai arata datele Eurostat, care a publicat statistici referitoare la 17 state membre.

Cele mai importante avansuri ale economiei le-au inregistrat Lituania (6%), Slovacia (1,6%), Portugalia si Austria, de cate 0,9% fiecare. Economia Cehiei a crescut cu 0,8% fata de trimestrul II, cea a Germaniei, cu 0,7%, a Italiei, cu 0,6%, a Belgiei, cu 0,5%, a Olandei, cu 0,4% si a Frantei, cu 0,3%.

Fata de trimestrul trei din 2008, Romania a avut in iulie-septembrie 2009 tot a patra scadere a produsului intern brut din Uniunea Europeana, de 7,1%, inaintea sa fiind Estonia, cu o comprimare a economiei de 15,3%, urmata de Lituania, cu 14,3%, si Ungaria, cu 8%.

Pe ansamblul intregii UE, scaderea din trimestrul III a fost de 4,3%, iar cea a zonei euro, de 4,1%, potrivit datelor biroului european de statistica.

Eurostat a mai aratat ca economia SUA a crescut cu 0,9% fata de trimestrul precedent, insa a scazut cu 2,3% fata de trimestrul III din 2008.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Romania si Bulgaria, tarile cu cele mai mari scumpiri din UE