Premierul in exercitiu Emil Boc sustine ca presedintele Traian Basescu nu a promulgat inca Legea care abiliteaza Guvernul demis sa prezinte proiectul de buget pe 2010 pentru ca trebuie respectat termenul in care actul normativ poate fi atacat la CCR.

Intrebat daca Executivul va aproba saptamana viitoare Legea bugetului pe 2010, Boc a raspuns: "Vom vedea", precizand ca va avea un raspuns dupa ce actul normativ care ii permite sa trimita Parlamentului bugetul pe anul viitor va fi publicat in Monitorul Oficial.

El a precizat ca bugetul pe anul 2010 prevede mentinerea cotei unice la 16%, a TVA la 19% si alocarea, ca si in bugetul pe anul 2009, a 20% din venituri catre investitii.

Proiectul Legii bugetului prevede un deficit bugetar de 5,9% - cel convenit cu FMI - si o crestere economica de 0,5%, a mai spus Boc.

Senatorii au votat miercuri in unanimitate, 93 de voturi favorabile, modificarile aduse Legii de organizare a Guvernului prin care un Executiv demis va putea transmite Parlamentului proiectul bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale, dar si Legea responsabilitatii fiscale.

Liderul PSD Mircea Geoana a declarat, joi, la Sibiu, ca face apel la presedintele Traian Basescu sa promulge legea care permite Guvernului in exercitiu Emil Boc sa inceapa sa lucreze la legea bugetului de stat pe 2010.

„Fac un apel la presedintele Traian Basescu sa promulge maine (vineri, n.r.) legea, pentru ca altfel vor fi consecinte grave asupra Romaniei in 2010 si 2011. Ii transmit sa iasa din acest santaj politic, pentru ca este vorba despre viitorul Romaniei”, a declarat Mircea Geoana.

El a adaugat ca are informatii ca presedintele va refuza sa promulge legea care permite actualului Guvern sa lucreze la legea bugetului de stat „din declaratiile de pana acum ale presedintelui”.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara ca "nu va intra in jocul lui Voiculescu, Iliescu si Hrebenciuc" de a tine un Guvern fara puteri depline, in contextul in care era intrebat despre posibilitatea ca Executivul Boc sa prezinte Parlamentului bugetul pe 2010. Seful statului spunea atunci ca, desi Camera Deputatilor a adoptat marti modificarea Legii functionarii Guvernului in sensul abilitarii Guvernului interimar Boc sa prezinte bugetul pentru 2010, acest demers trebuie sa treaca prin Senat, dar si pe la promulgare, la Presedintie.

"Mai exista camera superioara, Senatul, care trebuie sa aprobe si el modificarea Legii si mai exista promulgarea. Daca acesti oameni isi imagineaza ca fac din presedinte un partener al jocului lor de a tine pentru Romania un Guvern fara puteri depline se insala, eu nu voi intra in jocul lui Voiculescu si al lui Hrebenciuc, sunt seful statului in functie, cu responsabilitati fata de romani", a subliniat Basescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si